Afbeelding
Foto: Museum Tweestromenland

Tentoonstelling Bevrijding zonder vrede

Algemeen

BENEDEN-LEEUWEN - Op 4 oktober wordt in het museum Tweestromenland de tentoonstelling Bevrijding zonder vrede geopend. Het museum wil met deze tentoonstelling licht werpen op de gevoelens van de bewoners en van de stoottroepers in de laatste oorlogswinter. Vanaf 5 oktober is deze tentoonstelling voor het publiek zichtbaar.

Na de operatie Market Garden kwam de frontlinie op de Waal te liggen; aan de Betuwekant lagen de Duitsers en aan de zuidzijde lagen de geallieerden. Zuid-Nederland was vrij maar juist in dit gebied was nog absoluut geen vrede. In de laatste winter werd er dagelijks over en weer geschoten. Zodra graten vielen vluchtten de bewoners van Wamel tot Druten de schuilkelders in. Ondanks die kelders zijn er toch vele doden gevallen. Door het overtrekken van de V-1's op weg naar Antwerpen werd de toestand nog bedreigender. Soms vielen ze plotseling uit de lucht zoals in Deest waarbij veel slachtoffers vielen en het centrum van het dorp werd vernield. Een film wil de toestand in zo'n schuilkelder belichten.

In diezelfde periode werd door Prins Bernhard vanuit Brussel het regiment Stoottroepers opgericht. Een aantal van hen werd hier langs de dijk gestationeerd. Dit om te voorkomen dat de Duitsers de Waal overstaken en hier met terreur bleven heersen over het reeds bevrijde gebied. De geallieerden waakten overdag en 's avonds was die taak toebedeeld aan de Stoottroepers. Hun angst wordt met name verwoord door de oudste stoottroeper (99 jaar!) Jan Willems uit Arnhem.

Daarnaast is in het museum de belangrijkste gebeurtenis van de oorlog in elk dorp van het Land van Maas en Waal belicht. Dat alles overziend blijken alle dorpen samen een doorsnee te geven van alle oorlogsgebeurtenissen zoals de evacuatie aan de Maaskant, doden op de Grebbeberg of bij het vergissingsbombardement op Nijmegen, of per ongeluk onder een Canadese tank beland.

Tegelijkertijd is nog de drukbezochte tentoonstelling Onderwijs in het land van Maas en Waal te zien. Deze tentoonstelling is vanwege enorm succes verlengd tot 31 december!

Het museum is geopend woensdagmiddag, vrijdagmiddag, zaterdagmiddag en zondagmiddag. Adres: Pastoor Zijlmansstraat 3 te Beneden-Leeuwen.