Natascha Peeters met samenwerker Anne.
Natascha Peeters met samenwerker Anne. Foto: John van Gelder

De Kapitein op de horecaboot is geopend

Algemeen

DRUTEN - 'Koffie, yoghurt, tosti's en soep'. Dat staat op het menu bij de nieuw geopende horecagelegenheid 'De Kapitein' aan de Veerdam in Druten. Natascha Peeters van 's Heeren Loo vertelt enthousiast over het initiatief waardoor mensen met een beperking de mogelijkheid krijgen hun eigen ontwikkeling ter hand te nemen en een bijdrage aan de maatschappij te leveren.

'Het is hier eten en drinken met een verhaal. We noemen onze cliënten samenwerkers, en het is ons streven hen zo veel mogelijk zelf aan het roer te laten staan van hun leven. Ze kunnen hier veel sociale contacten opdoen, want het aantal bezoekers van De Veerdam zal in de loop van de tijd wel stijgen. Vooral nu het voetveer in de vaart is en de camperplek zich steeds meer ontwikkelt. Mogelijk komt er te zijner tijd zelfs een fietsverhuur bij. De oude locatie, hoewel groter, was minder zichtbaar.'

Op de voormalige bunkerboot worden samenwerkers door medewerkers van 's Heeren Loo begeleid in verschillende disciplines, bijvoorbeeld snijtechnieken, recepten bedenken en bedienen. Maar ook zijn er werkplekken in de strijkruimte voor linnengoed en kleding en in de spoelkeuken. Bezoekers kunnen aan boord kiezen uit vier foodbars: een yoghurtbar, een tostibar, een soepbar en een koffiebar. Er zijn overigens veel variatiemogelijkheden, bijvoorbeeld bij de toppings van de yoghurt. Een gezonde granola komt uit de eigen keuken.

Samenwerker Anne zegt nu al trots te zijn op haar rol in het geheel. 'Ik kan overal meedoen: in de koude of de warme keuken of achter de bar, en de afgelopen dagen heb ik hard meegewerkt om alles te verhuizen vanaf de oude plek. Hier is het veel leuker en we hebben een prachtig uitzicht over de Waal. Ik ben nu mijn eigen kapitein.'
De samenwerkers worden hier uitgedaagd hun talenten te tonen, op ieders eigen niveau. Ze kunnen in principe overal worden ingezet, maar ze geven zelf aan wat ze willen leren. Voor een kopje koffie met iets lekkers, maar ook voor een (bedrijfs)lunch bent u op de juiste plek bij 'De Kapitein'.

Door Ton van Hulst