De Bevrijdingscolonne van 2018
De Bevrijdingscolonne van 2018 Foto: Wout Struik

WOII voertuigen van dichtbij bekijken

Algemeen

BEUNINGEN - Liberation Task Force (LTF) bezoekt op vrijdag 20 september het dorp Beuningen met verschillende colonnes bijzondere legervoertuigen uit de Tweede Wereldoorlog. Het betreft een herdenkingsrit in het kader van 75 jaar Market Garden in september 2019. Op 14 september is het 75 jaar geleden dat operatie Market Garden plaatsvond en de bevrijding van Nederland begon.

Historische tanks, pantservoertuigen, vrachtwagens en jeeps rijden de route die de Britse troepen in 1944 aflegden. De rit laat een representatief beeld zien van de voertuigen zoals die toen werden gebruikt. Ongeveer 150 bemanningsleden in 50 voertuigen dragen de originele Britse uniformen, en de wagens worden opgetuigd met origineel camouflagemateriaal en oude tenten.

De colonnes rijden van Groesbeek naar Oosterhout, en komen tussen 11.00 en 13.00 uur door Beuningen, op de Schoenaker en de Van Heemstraweg. Vanaf 18.00 uur rijdt hier weer een groep langs. Tussen 11.00 en 18.00 uur staan de historische voertuigen opgesteld op het Asdonckterrein. Inwoners zijn van harte welkom om hier te komen kijken. De toegang hiervoor is gratis. Liberation Task Force (LTF) is een vrijwilligersorganisatie die WOII herdenkingsritten uitvoert in onder andere Nederland en Normandië.