Met een voetgangersbrug kan de nevengeul overgestoken worden.
Met een voetgangersbrug kan de nevengeul overgestoken worden. Foto: John van Gelder

Nieuwe natuur in de uiterwaarden

Algemeen

MAAS EN WAAL - Op zaterdag 28 september wordt met de Waaldag de herinrichting van drie nieuwe natuurgebieden aan de rivier gevierd: de Heesseltsche Uiterwaarden (Heeselt), de Loenensche Buitenpolder (Slijk-Ewijk) en de Afferdense en Deestse Waarden. Aan deze gebieden is de afgelopen jaren hard gewerkt om de Waal meer ruimte te geven en nieuwe natuur aan te leggen.

In de Afferdense en Deestse Waarden is onder andere een nieuwe nevengeul aangelegd. Deze is op 18 januari 2019 geopend en is met 4,5 kilometer de langste continue meestromende nevengeul van ons land. De nevengeul zorgt voor nieuwe natuur in de uiterwaarden: verschillende dieren en planten voelen zich hier namelijk thuis. Hun komst zorgt ervoor dat de kwaliteit van het rivierwater verbetert.

Dieren en planten

Bij de inrichting van het gebied is rekening gehouden met dieren en planten. Zo kom je in het gebied rivierhout tegen waar kleine beestjes en vissen dol op zijn. Bovendien zijn er boomstronken neergelegd waar onder andere muizen en kikkers kunnen schuilen.

Natuurlijk is er ook alles aan gedaan om voormalige 'bewoners' van het gebied te behouden. Voor vogels zijn mooie plekken gecreëerd op de oever, waar ze tussen water en land hun voedsel kunnen vinden. Daarnaast zijn er voor de bever, de das en de kamsalamander maatregelen genomen, zodat deze een goede plek blijven houden.

Wandelplekken

In het gebied kan niet gezwommen worden in verband met de sterke stroming en de diepte van de geul. Wel zijn er recreatiemogelijkheden voor wandelaars. Op de verschillende wandelplekken kun je heerlijk struinen: je mag overal vrij doorheen wandelen, zodat je de natuur ultiem beleeft. Om het gebied beter begaanbaar te maken is bij Druten een voetgangersbrug geplaatst, waardoor de nevengeul overgestoken kan worden.

Achtertuin van de dorpen

Niet alleen voor wandelaars, maar ook voor vissers zijn de Afferdense en Deestse Waarden een heerlijke plek. Binnen een aantal maanden zullen er visplekken gemaakt worden. Ook worden er nog eilanden gemaakt bij Druten, worden er kleine graafwerkzaamheden uitgevoerd en worden de laatste rasters geplaatst voor de begrazers. Rijkswaterstaat en Staatsbosbeheer zullen het gebied gezamenlijk beheren. 'Het gebied is als een achtertuin van de dorpen, we hopen dan ook dat iedereen hier netjes mee omgaat, zoals met hun eigen achtertuin.'

Door Femke Pierlo