Drutenaar Joris Bos is fervent wakeboarder op de Berendonck.
Drutenaar Joris Bos is fervent wakeboarder op de Berendonck. Foto: Susan Melchers

Van sloep tot waterski

Algemeen

MAAS EN WAAL - Liefhebbers van watersport kunnen in de recreatiegebieden langs de Maas en de plassen de Groene Heuvels en de Berendonck hun hart ophalen. Maar ook voor wie geen plezierboot in de haven heeft liggen, of graag de speedboot achter de auto hangt, zijn er volop mogelijkheden om op het water te recreëren. Speciaal voor deze zomerperiode zocht de Maas&Waler uit waar waterratten en sportievelingen tijdens de warmste zomerweken terecht kunnen.

Waterrecreatiegebied de Gouden Ham is een plek bij uitstek waar liefhebbers zich uit kunnen leven. Van rustig kanovaren of per sloep het water verkennen tot wat actievere bezigheden als zeilen en wakeboarden.

Elektrosloepen
Het strandpaviljoen van Riverside in Appeltern biedt volop mogelijkheden tot in- en ontspannen. Naast een fijn zandstrand voor de kinderen, biedt de locatie een terras met speelgelegenheid. Er zijn onder meer kano's, zeil- en motorboten en elektrosloepen te huur.

Suppen
Op de verderop gelegen Camping Groene Eiland kunnen sportievelingen zich bij De Uitvliet wagen aan activiteiten als wakeboarden, waterskiën en banaanvaren. Ook suppen (Stand Up Paddle surfen, red.) is een optie.
Deze razendsnel groeiende watersport is ontstaan in Hawaii, als afgeleide van het golfsurfen. Je beweegt jezelf voort op een surfboard, met behulp van een lange peddel. In de regel is suppen niet moeilijk en nagenoeg door iedereen te leren. Dat maakt het een vrij laagdrempelige activiteit.

Waterskiën en wakeboarden
De waterski- en wakeboardactiviteiten vinden voornamelijk plaats in het snelvaargebied op de Maas. Ook stroomafwaarts, in Heerewaarden, is er een gebied waar deze sport beoefend kan worden, nabij de camping en jachthaven. Ook jetskiën behoort hier tot de mogelijkheden.

Kabelskibaan
Op recreatiegebied de Berendonck is een 834 meter lange kabelskibaan gerealiseerd. Hier worden de deelnemers aangehaakt om vervolgens rondjes te maken over het meer. Ook wakeboarden is op deze manier mogelijk. Overigens kan de Berendonck ook 'gewoon' per kajak verkend worden. De speciale 'sit-on' kano's zijn gemakkelijk in gebruik en onzinkbaar.

De Groene Heuvels tot slot is uitermate geschikt voor kleinschalige, niet-gemotoriseerde watersporten, zoals waterfietsen, sportief kanoën of surfen. Bij Paviljoen Het Buitenhuis worden kano's, roeiboten en waterfietsen verhuurd. Uiteraard kan ook de eigen rubberboot, het 'unicorn-eiland' of de krokodil hier te water gelaten worden.