College B&W Druten reageert op adviezen

Algemeen

DRUTEN - Het Drutense college van B en W reageerde vorige week op een aantal adviezen die de Adviesraad Sociaal Domein de afgelopen tijd heeft uitgebracht.

Eind 2018 bracht de raad een advies uit over burgerparticipatie: voor de inrichting van de totale leefomgeving is een duidelijke visie nodig. B en W zegt daarop het volgende: 'Er bestaat geen visiedocument, maar uit beleidsdocumenten blijkt dat de gemeente graag samenwerkt met inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties.' Het college haalt daarvoor voorbeelden aan uit het college- en coalitieakkoord "Uitdagend". Daarbij worden burgers uitgedaagd om samen met buurtgenoten aan de slag te gaan met een uitdaging. Wordt het dorp of de wijk straks de gezondste, of wellicht de actiefste, veiligste, aantrekkelijkste, duurzaamste of ondernemendste?

Ook zegt B en W samen met scholen voorlichting te geven aan jeugd en ouders. De GGD voert deze voorlichting uit. Er wordt informatie verstrekt over de gevaren van alcohol, roken, drugs en sexting.

Cliëntervaringsonderzoek
Begin maart 2019 bracht de adviesraad ongevraagd advies uit over het cliëntervaringsonderzoek Jeugd 2018. Ze gaf daarbij vier tips: één vast contact persoon per cliënt, meer bekendheid van het Sociaal Team, meer bekendheid van de cliëntondersteuner en communicatie over wachttijden bij aanvraag zorg. B en W zegt met die tips volop bezig te zijn. Ze streeft ernaar om vaste contactpersonen te koppelen aan vragen van inwoners. Er is een kleine werkgroep opgericht om het Sociaal Team te profileren. Daarnaast zijn de medewerkers van het Sociaal Team nogmaals geïnstrueerd om bij elk keukentafelgesprek de mogelijkheden van de cliëntondersteuner te benadrukken. Over de wachttijden zegt het college: 'De verantwoordelijkheid hiervoor ligt bij de zorgaanbieders, het Sociaal Team heeft hier niet altijd zicht op.'

Door Piet Zeeuwen