Eén van de visplekken van HSV De Maalstroom.
Eén van de visplekken van HSV De Maalstroom. Foto: HSV de Maalstroom

Vereniging in Beeld: Hengelsportvereniging (HSV) De Maasstroom

Algemeen

In deze rubriek halen wij verenigingen uit ons verspreidingsgebied voor het voetlicht. We belichten niet alleen de activiteiten, maar ook de plannen en aandachtsvelden van de vereniging. In elke aflevering staat één vereniging centraal. Dit keer is dat Hengelsportvereniging (HSV) De Maasstroom uit Appeltern.

HSV de Maasstroom is opgericht in 1957 en heeft in totaal meer dan 160 leden. Dit ledenaantal blijft al een aantal jaren gelijk. De leeftijd is zeer divers en loopt uiteen van veertien jaar tot in de 80. De leden komen niet alleen uit Maas en Waal, maar ook uit de rest van Nederland en zelfs uit het buitenland. De leden uit het buitenland verblijven in de zomer vaak op de campings rond de Gouden Ham.

Viswater
Het viswater dat de vereniging in beheer heeft is zeer uitgestrekt en bevat onder andere de Maas van Batenburg tot Maasbommel, de Wetering van Bergharen tot Appeltern en een gedeelte van de Moringerwaard. In deze gebieden mag gevist worden met een vergunning van de club. Bovendien vinden hier per jaar zeven competitiewedstrijden en diverse andere wedstrijden plaats, met zowel de vaste hengels als de vrije hengel. Het wedstrijdseizoen loopt van april tot en met oktober en aan elke wedstrijd nemen ongeveer twintig leden deel. Uiteraard kan er het hele jaar door recreatief gevist worden.
De vereniging organiseert ook verschillende activiteiten voor haar leden, zoals speciale workshops voor vliegvissen en het paasvissen, waarbij eieren en halve hanen te winnen zijn. Daarnaast wordt er meestal een keer per jaar op karpers gevist bij Visvijvers 't Mun, in combinatie met een barbecue.

Wat er speelt
De vereniging is bezig om de mogelijkheden voor visplekken voor mindervaliden en subsidies hiervoor te onderzoeken. De leeftijd van de leden wordt steeds hoger, en daarom wordt bekeken of er een speciale visplek bij de wetering gerealiseerd kan worden. Een soort platform met een reling waar mensen met een rolstoel op kunnen rijden. Verder heeft de club het goed omgaan met vis en natuur hoog in het vaandel staan. Zo wordt afval in de natuurgebieden meteen opgeruimd en worden de vissen zo snel mogelijk weer terug in het water gelaten. Meer informatie en online aanmelden: www.hsvdemaasstroom.nl.

Door Femke Pierlo