Hans van de Pol tijdens de Uganda Challenge Edition.
Hans van de Pol tijdens de Uganda Challenge Edition. Foto: Eppo Karsijns

Reisverslag Alphense wielerfanaat verschenen in boekvorm

Algemeen

ALPHEN - De Alphense Hans van de Pol is wielrenner in hard en nieren. Hij zit al vanaf zijn veertiende jaar op de fiets, legt wekelijks vele kilometers af, en nam in juni deel aan de Uganda Challenge Edition voor het goede doel. Eerder maakte hij fietsreizen naar onder meer Spanje, waarover hij een uitgebreid verhaal schreef. Dit reisverslag, vol ervaringen en persoonlijke anekdotes, verscheen onlangs in boekvorm: 'De Barcelonafietser - 4000 kilometer: ultieme strijd van lichaam en geest'.

In 'De Barcelonafietser' neemt Hans de lezer mee op zijn fietsreis van Nederland naar het zonnige Barcelona, die hij in 2011 maakte. Hij beschrijft op een vrolijke en humoristische wijze de beelden en soms hilarische momenten die hij onderweg ziet en beleeft. Aangevuld met hersenspinsels en herinneringen uit zijn persoonlijke leven maakt dat het boek tot een bijzonder tijdsdocument.

Belevenissen
'Ik startte met schrijven omdat ik het leuk vond', zegt Van de Pol terugkijkend op de eerste krabbels. 'Het was voor mij een manier om ontmoetingen, anekdotes en belevenissen vast te leggen, om ze uiteindelijk te kunnen delen met anderen. Ton van Hulst (correspondent voor de Maas&Waler en schrijver, red.) tipte mij over uitgeverij Boekscout. Kort daarop waren de eerste contacten gelegd, en werd begonnen met het uitwerken van het manuscript.'
Het resultaat ligt inmiddels voor de Alphense wielerfanaat op tafel; een 214 pagina's tellend boek, dat voor zowel reislustigen als sportfanaten en liefhebbers van sportverhalen een aanrader is. Door de boeiende schrijfstijl van Van de Pol krijgen lezers vanaf het begin het gevoel dat ze achterop de fiets mee worden gevoerd in de wonderlijke belevingswereld van 'De Barcelonafietser'.

Oeganda
Een tweede boek is inmiddels in de maak; een verslag van zijn fietservaringen in Oeganda, waar hij precies een maand geleden, samen met 56 andere wielergekken, deelnam aan de Uganda Challenge Edition. 'Het was zo'n bijzonder avontuur, dat ik ook dit in woord en beeld wil vastleggen. Met een beetje geluk wordt ook dit verslag te zijner tijd uitgegeven', besluit hij.

'De Barcelonafietser - 4000 kilometer: ultieme strijd van lichaam en geest' van Hans van de Pol is verkrijgbaar via Boekscout.nl.