West Maas en Waal blij met Dorps Ontwikkel Plannen

Algemeen

BENEDEN-LEEUWEN – Het college van burgemeester en wethouders gaat de Dorps Ontwikkel Plannen (DOP'n) van Alphen, Altforst, Boven-Leeuwen, Dreumel en Maasbommel zo veel mogelijk betrekken bij de gemeentelijke activiteiten in deze dorpen.

De betrokken dorpsplatforms hebben de DOP'n gemaakt. Dit deden zij samen met inwoners en lokale bedrijven en organisaties. Zo zijn het plannen van en voor het dorp geworden. Ze beschrijven acties op het gebied van onder andere wonen, verkeer/veiligheid, (zorg-)voorzieningen, recreatie en promotie. Alles met als doel de leefbaarheid in hun dorp te behouden en te verbeteren.

Van Dorpsplatform Mooi Appeltern was het DOP al in 2017 binnen. De platforms 'Samen Wamel' en 'Beneden-Leeuwen' zijn er nog mee bezig.

Samenwerken & Promoten
De DOP'n passen ook in de uitvoering van de gemeentelijke Visie Leefbaarheid Kernen 2030. Deze visie heeft als koers 'Samenwerken & Promoten'.
Op basis hiervan zijn ook de 8 dorpsplatforms ontstaan die elk jaar een vaste subsidie krijgen. Ook heeft de gemeente hen één keer € 2.000,- gegeven om een DOP te maken. Het mooie is dat elk platform op zijn eigen manier te werk is gegaan. Zo heeft Alphen een dorpskwartet gemaakt en Altforst een kort filmpje. Hanzestad Maasbommel koos voor een kleurrijke 'glossy'. Terwijl Boven-Leeuwen en Dreumel een korte notitie maakten.
De gemeente is blij met deze keuzes. Het laat zien dat het om aparte dorpen met een eigen karakter gaat. Maar dat ze enthousiast bezig zijn met een gemeenschappelijk doel: de leefbaarheid bewaren en te verbeteren van hun dorp.