Proef met subsidies voor dorpsplatforms in Altforst en Wamel

Algemeen

WEST MAAS EN WAAL – Volkomen onverwacht krijgen de dorpsplatforms van Altforst Actief en Samen Wamel elk een subsidie van 2500 euro. Het gaat hierbij om een proef waarbij de gemeente wil experimenteren om op een andere manier om te gaan met de besteding van geld voor de dorpen.

Het doel van de proef is ervaring op te doen met een vrij uit te geven dorpsbudget. Het is aan de beide dorpsplatforms hoe en wanneer zij de inwoners van hun dorp betrekken bij het in kaart brengen van de wensen. En bij het maken van de uiteindelijke keuze voor een doel. Met een keuze voor een bestedingsdoel kunnen de twee dorpsplatforms ook experimenteren met de samenwerking tussen inwoners, verenigingen en organisaties binnen hun dorp. Er is één voorwaarde. Ze moeten de subsidie vóór 1 juli 2020 uitgeven.

Wethouder Bert van Swam: 'Natuurlijk kan je wachten tot er initiatieven vanuit de dorpen komen, maar we willen onderzoeken of het mogelijk is de dorpen meer verantwoordelijkheden te geven op deze manier.'
De twee dorpsplatforms zijn nu uit een loting gekomen. Als de proef slaagt, wil de gemeente dit ook bij de andere dorpsplatforms gaan doen.

Door Patrick Huisman