Kermis Wamel in 2017.
Kermis Wamel in 2017. Foto: Reinier Jansen

Positieve impuls voor West Maas en Waalse kermissen

Algemeen

WEST MAAS EN WAAL – De gemeenteraad van West Maas en Waal is akkoord gegaan met het voorstel om de kermissen vanaf 2020 te organiseren via een stichting. Met als beoogd effect dat de nieuwe wijze van een kermis organiseren een positieve impuls oplevert voor met name de kleinere kernen.

In Dreumel en Beneden-Leeuwen wordt elk jaar een succesvolle kermis georganiseerd, maar de kermissen in de andere kernen leiden al jaren een zieltogend bestaan. In het RTG een week voorafgaand aan de gemeenteraadsvergadering was al uitvoerig van mening gewisseld over de gang van zaken. Want wél een nieuw te vormen stichting voor 2020, maar onduidelijke informatie over de kermis dit jaar.

Van Ooijen (SP) leek het verstandig om het voorstel terug te sturen naar het college (op suggestie van dorpsplatform Samen Wamel). Piet Donkers (SMeW) zag geen duidelijk kader waarbinnen de stichting kan werken en vroeg zich af of er een openbare oproep was gedaan om zitting te nemen in de nieuwe stichting.
Frans van Gelder (CDA) had het voorstel ook het liefst teruggestuurd naar het college, want het is slecht onderbouwd, 'het rammelt aan alle kanten'. Maar terugsturen betekent weer maanden uitstel, aldus Van Gelder. Ellen Jagtenberg (VVD) stelde voor om volgend jaar een evaluatie te houden. Wethouder Sander Bos ten slotte: 'Ik heb in het RTG al mea culpa uitgesproken en ik ben blij dat er nu toch een kermisdatum is voor Alphen en Maasbommel […]. 'Een evaluatie kan ik zeker toezeggen.' […] 'De rol van de gemeente, is niet het organiseren van een kermis, maar we proberen wel de regie erop te nemen. De nieuwe stichting gaat in overleg met de dorpsplatforms en hoopt ook op inbreng van maatschappelijke organisaties'.

Door Addy de Meij