146 keer problemen met leerplicht in Druten

Algemeen

DRUTEN - Binnen de gemeente Druten is de leerplichtambtenaar in het schooljaar 2017/2018 bij 146 zaken betrokken geweest. Het relatief verzuim (spijbelen) komt het meest voor: 119 keer hadden leerlingen (5-18 jaar in het primair, voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs samen) veel meer zin in andere dingen dan naar school gaan.

Vier keer ging het om luxe verzuim; onder schooltijd op vakantie. Na interventie van de leerplichtambtenaar is bijna 60 procent van de leerlingen weer naar school gegaan. Bij twaalf procent is er gehandhaafd. Hierbij ging het veertien keer om een waarschuwing, twee keer om een proces-verbaal en eenmaal om een verwijzing naar Bureau Halt. Verder is elf procent van de leerlingen doorverwezen naar (jeugd)hulpverlening.
Wethouder Sjef van Elk over het belang van onderwijs: 'Alle kinderen in Nederland hebben recht op onderwijs en krijgen de kans zich te ontwikkelen. Op deze manier leggen ze een goede basis voor hun toekomst.' Hij weet ook drommels goed dat het niet alle kinderen lukt om op tijd of dagelijks naar school te gaan. Wanneer een leerling regelmatig te laat of helemaal niet op school komt is er meestal meer aan de hand dan 'ik heb geen zin in school'. Zo kunnen motivatieproblemen een rol spelen, ziekte of een moeilijke thuissituatie. In die gevallen komt de leerplichtambtenaar in beeld. Zijn inzet is gericht op preventie. Dit doet de leerplichtambtenaar samen met ouders/school/partners én leerling. Doel is het voorkomen van voortijdig schoolverlaten en het bevorderen dat zoveel mogelijk leerlingen een startkwalificatie halen (een afgeronde havo/vwo-opleiding of mbo-diploma niveau 2 of hoger, red.).
Het aantal voortijdige schoolverlaters steeg in het schooljaar 2017/2018 licht. In Druten ging het percentage van 1,5 naar 1,8 procent, wat neerkomt op 32 leerlingen. Hierbij gaat het om één leerling van het voortgezet onderwijs en 31 leerlingen van het MBO. De stijging is een landelijke trend.

Door Piet Zeeuwen