Down The Rabbit Hole 2018.
Down The Rabbit Hole 2018. Foto: Marco Lemmers

Promotie van Beuningen door Down The Rabbit Hole

Algemeen

BEUNINGEN – Volgens de gemeente Beuningen zijn de grote voordelen van festival Down The Rabbit Hole op de Groene Heuvels de promotie van Beuningen en de toeristenbelasting die betaald wordt door overnachtende bezoekers. Dat blijkt uit antwoorden op vragen die de Maas & Waler onlangs stelde aan de gemeente.

Eind vorig jaar bleek nog dat de gemeente in de eerste vijf jaar zwaar in de min is gegaan met het festival, omdat de gemeente geen commerciële evenementenvergunning kende. Iedereen die iets organiseert voor meer dan 500 bezoekers betaalde 626 euro. De gemeente Beuningen is aan het evenement echter jaarlijks meer dan 25.000 euro kwijt. Deze editie betaalt Down The Rabbit Hole daar voor het eerst meer dan de helft aan mee. De komende jaren moet de organisatie alle kosten gaan dragen, zo liet de gemeente eerder al weten.

Lokale ondernemers klagen al jaren dat zij geen enkel voordeel halen uit de komst van het festival, aangezien alle bezoekers op de Groene Heuvels blijven. Een gemeentewoordvoerder zegt: 'We hopen natuurlijk dat mensen terugkomen omdat ze nieuwsgierig zijn geworden naar onze mooie gemeente.' Daarnaast is er nog een bijkomend voordeel voor de gemeente: 'De toeristenbelasting die wordt betaald komt in een fonds terecht. Uit dat fonds wordt de promotie van de gemeente gefinancierd. Op die manier heeft de hele gemeente iets aan het festival.' Ook komt volgens de gemeente een groot deel van de vrijwilligers uit de directe omgeving, zoals Wijchen en Beuningen. Down The Rabbit Hole vindt dit jaar plaats van 5 tot en met 7 juli. In de periode ervoor en erna is het recreatiegebied niet of slechts ten dele toegankelijk voor strandgasten.

Door Patrick Huisman