Foto: Expeditie over de Maas
Foto: Expeditie over de Maas Foto: Expeditie over de Maas

Provincie toch (ook) eigenaar van vondsten Expeditie over de Maas

Algemeen

WEST MAAS EN WAAL - Hoe het verder gaat met de 'Expeditie over de Maas' blijft voorlopig even onduidelijk.

Het gemeentebestuur van West Maas en Waal maakt even een pas op de plaats. De reden is dat de eigendomsverhoudingen van wat opgegraven is toch anders blijken te liggen dan gedacht.

Rapport

In het rapport 'Draagvlak en inspiratie' is opgenomen dat 'Expeditie Over de Maas (EODM)' en 'Nederzand' samen eigenaar zijn van de vondsten. De provincie was destijds informeel op de hoogte van de vondsten en maakte hier geen aanspraak op.

Inmiddels heeft provincie Gelderland aangegeven dat de boten geen toevalsvondst zijn en dat zij hiervan eigenaar zijn. EODM accepteert dit en rapporteert de vondsten aan de provincie. De gemeente is geen formele partij hierin. Het feit dat de provincie hier nu aanspraak op maakt, biedt volgens de gemeente wel kansen bij het onderzoeken, conserveren en exposeren van de boten.

Wethouder de Vree heeft inmiddels gesproken met gedeputeerde Meijers. 'Daar wil men het graag overlaten aan de nieuwe gedeputeerde en dus moeten we nog even wachten', aldus de wethouder die een gesprek verwacht na de zomervakantie.

Door Patrick Huisman