Jaarcijfers gemeente West Maas en Waal laten klein tekort zien

Algemeen

WEST MAAS EN WAAL - De gemeente West Maas en Waal heeft de balans opgemaakt over 2018. Financieel gezien is het jaar afgesloten met een klein tekort. Dit tekort was voorzien. De gemeente betaalt dit uit de algemene reserve die daarvoor is bedoeld. Na een negatief resultaat in 2019 en 2020, lijken de jaren daarna weer een positief resultaat op te leveren.

Wethouder Ton de Vree: 'Het feitelijk tekort is € 355.000,-. Dit komt met name door extra kosten in het sociaal domein, een lagere opbrengst van onroerend zaakbelasting en een stijging van de personele lasten. De cijfers laten zien dat onze gemeente financieel gezond is en blijft'.

Broekzak-vestzak

Naast dit tekort schuift de gemeente een aantal activiteiten die begroot waren voor 2018 en niet zijn uitgevoerd (totaal € 373.000,-) door naar 2019. Daarnaast is een begroot bedrag van € 855.000,- door een wetswijziging toegevoegd aan de algemene reserve. Ton de Vree:

'We hebben in het verleden geld gespaard om onderhoud te kunnen doen aan wegen en openbare verlichting. Door een wetswijziging in 2018 vervalt het nut van deze voorziening. We stellen de raad nu voor om dit geld toe te voegen aan de algemene reserve. Eigenlijk een broekzak-vestzak verhaal'.

Tekort komt uit algemene reserve

Het tekort vangt de gemeente op door de algemene reserve aan te spreken. De algemene reserve is in het verleden opgebouwd en vooral bestemd om risico's op te vangen. Bij het opstellen van de jaarrekening is de omvang van de algemene reserve € 10,3 miljoen.

Na 2020 weer positieve resultaten verwachtIn de perspectiefnota maakt het college een inschatting van activiteiten en de baten en lasten voor de komende jaren. Ton de Vree: 'Dit jaar en volgend jaar sluiten we nog negatief af. Hoewel dit jaar minder negatief zal zijn dan in eerste instantie verwacht. Het jaar 2020 is een overbruggingsjaar. Daarna zijn de prognoses positief. We werken hard om ons financiële plaatje gezond te houden. Zodat we ons collegeprogramma 'Samen werken aan een vitale gemeenschap' kunnen uitvoeren. In 2018 zijn de eerste resultaten al geboekt en we kijken met vertrouwen naar de toekomst'.

Gemeenteraad binnenkort aan zet
De jaarstukken 2018 en de perspectiefnota 2020 worden de komende weken voorgelegd aan de gemeenteraad. In een openbare vergadering op 4 juli neemt de raad hierover een besluit.