Het kerkje van de H. Antonius van Padua
Het kerkje van de H. Antonius van Padua Foto: Marleen Burgers

Herrese Krintemik in de maak voor goed doel

Algemeen

HERNEN - Tijdens de Hernense Stratenmarkt, op zondag 16 juni, wordt voor de dertiende keer de echte Herrese Krintemik verkocht. Het recept voor deze lekkernij is bedacht door Piet Maas en bestaat al sinds de jaren vijftig. De familie Maas is een echte bakkersfamilie en heeft al sinds 1810 verschillende bakkerijen. Jacques Maas, de zoon van Piet, mag voor het maken van de Herrese Krintemik belangeloos gebruikmaken van de bakkerij van Geert Vonk uit Druten.

De opbrengst van de verkoop van de krintemik gaat dit jaar naar een nieuw project van zuster Marleen Burgers: het herstellen van het kerkje van de H. Antonius van Padua in Italië. In 1989 kwamen de zusters langs het kerkje. Dit was destijds een ruïne daterend uit 1856 met een mooie voorgevel. Vroeger woonden er gezinnen rondom, maar die zijn in het verleden verjaagd. Nu wonen er weer gezinnen in de buurt van het kerkje en willen de zusters het kerkje herstellen voor de gemeenschap. Naast het kerkje willen de zusters tevens twee eenvoudige huisjes bouwen, zodat het kerkje dagelijks kan openblijven voor bezoek van voorbijgangers en mensen uit de streek. Ook willen ze een dagelijks marktje organiseren naast het kerkje van ecologisch verbouwde producten van de boerengezinnen van de grond Dona Helena. De huisjes zijn dan eigendom van de associatie Dona Helena. De opbrengst van de Herrese krintemik dient alleen om het materiaal te kopen, de bouw wordt gedaan door gezamenlijk werk van de gemeenschap.

Krintemik bestellen

Een krintemik kost onveranderd 5 euro per stuk. Hiervan gaat minimaal 3 euro naar het goede doel. Mensen die tijdens de Hernense Stratenmarkt twee of meer krintemikken kopen, maken bovendien kans op een waardebon van Geert Vonk. Mensen die niet naar de Statenmarkt kunnen komen, maar wel graag een krintemik willen, kunnen hun bestelling ook doorgeven aan Marjan van Gelder-Maas (marjan.maas@outlook.com of 06-13154244) of bij Serva Arts (servaarts@hotmail.com of 06-14595258). De krintemikken worden dan bij u thuis bezorgd op zaterdag 15 juni.