Flink meer geld voor Vraagwijzer

Algemeen

WEST MAAS EN WAAL – Ondanks het feit dat Vraagwijzer sinds 1 januari 2018 uitbesteedt is aan 'Sterker' moet er flink geld bij. Dat blijkt uit een voorstel aan de gemeenteraad.

Reden hiervoor is vooral dat de capaciteit stevig te wensen overliet in de afgelopen periode. En er waren veel andere problemen. Zo zijn er steeds complexere casussen (niet alleen, maar met name binnen de jeugdzorg. Overigens is dit een landelijk beeld). Nieuwe medewerkers die onvoldoende en niet adequaat op hun taken voorbereid bleken te zijn. Ook was er een hoog ziekteverzuim bij VraagWijzer vanwege spanningen op de werkvloer. Ook functioneerde de ICT niet naar behoren en was er geen goede communicatie met andere afdelingen binnen de gemeente.

Voor een deel van 2018 is nu nog eenmalig €75.000 nodig. Ook voor dit jaar zijn extra middelen nodigt. Deze zijn begroot op  €160.000.  Die moeten komen uit de algemene reserve. Voor de komende jaren is er nog eens extra 150.000 euro per jaar nodig. 

Inmiddels zijn de problemen door extra inzet van mensen wel grotendeels opgelost. Geconstateerd is wel dat ook nu nog de wachtlijsten te lang zijn. Met VraagWijzer is afgesproken dat er een eenmalige investering plaats zal vinden om deze terug te brengen tot de basisafspraken: Een burger wordt binnen 3 dagen teruggebeld en heeft binnen twee weken een gesprek.

Door Patrick Huisman