Afbeelding
Foto: iStock

Groene Heuvels voor 90% gevuld met arbeidsmigranten

Algemeen

BEUNINGEN - De gegevens die gemeente Beuningen tijdens de controles op vakantiepark de Groene Heuvels ophaalde zijn geanalyseerd. Bijna 90% van de ongeveer 450 mensen die gecontroleerd zijn, verbleef als arbeidsmigrant op het vakantiepark. Het merendeel komt uit Polen, anderen uit centraal- en oost-Europa. 11% van de ondervraagden heeft de Nederlandse nationaliteit. Zij noemden als reden om op de Groene Heuvels te verblijven onder andere scheiding of pensioen.

Tijdens de controle is een aantal vragen gesteld aan mensen die op het park verbleven. Het Regionale Informatie en Expertise Centra (RIEC) heeft de gegeven antwoorden geanalyseerd. 63% kwam aan in 2019. Eén op de 5 (20,8%) in 2018. Van 10,5% is de aankomstdatum onbekend of men gaf geen antwoord. 5,7% verbleef geruime tijd op het park of was er voor recreatie.

De bungalows op de Groene Heuvels worden in het algemeen door 5 of meer personen gebruikt (76,3%). Van de arbeidsmigranten zei 22% dat zij met meer mensen in een bungalow verblijven dan waar het voor geschikt is. Zes personen in een vier-persoonsbungalow werd vaak genoemd.

Opbrengst
Arbeidsmigranten betalen gemiddeld 91 euro per week voor een plek in een bungalow. Per maand wordt er dan gemiddeld € 364 ingehouden op hun salaris. Uitgaande van 6 arbeidsmigranten in een bungalow levert de verhuur van die bungalow bijna 2.200 euro per maand op, afgezet tegen 850 tot 1.150 euro per maand bij verhuur aan recreanten.

Uitzendbureaus
De arbeidsmigranten werken via voornamelijk landelijk opererende uitzendbureaus. Slechts een klein deel werkt in de regio. Het grootste deel werkt buiten het Rijk van Nijmegen.

Hoe nu verder?
'Vorige week stuurden we een brief naar alle eigenaren van recreatiewoningen op de Groene Heuvels die hun huisje gebruiken op een manier die niet mag volgens het geldende bestemmingsplan', laat burgemeester Daphne Bergman weten. 'Eind mei versturen we de definitieve beschikking waarbij we rekening houden met eventuele zienswijzen. Iedereen heeft vanaf dat moment zes maanden om andere woonruimte te vinden of de verhuur aan arbeidsmigranten te stoppen. Met mensen die vanwege sociale problemen op het park wonen, gaan we in gesprek. Samen met het Sociaal Team kijken we naar oplossingen. Voor de verhuur aan arbeidsmigranten ligt dat anders. Goede huisvesting van de arbeidsmigranten is in eerste instantie de verantwoordelijkheid van werkgevers en uitzendbureaus. Het onderwerp staat ook op de agenda van de wethouders Wonen in de regio.'