Het voltallige bestuur van Voedselbank Gemeente Druten.
Het voltallige bestuur van Voedselbank Gemeente Druten. Foto: John van Gelder

Voedselbank Druten opent deuren

Algemeen

GEMEENTE DRUTEN – Binnen afzienbare tijd is de Voedselbank Gemeente Druten realiteit. Naar verwachting gaan de deuren op donderdag 6 juni open en mensen die het nodig hebben krijgen met hulp van vrijwilligers een steun in de rug om te voorzien in een primaire levensbehoefte: voedsel.

Door geluiden onder inwoners dat het noodzakelijk is om een voedselbank op te richten, gaf de adviesraad van de gemeente het advies om een voedselbank op te zetten. De vrijwilligersorganisatie MeerVoormekaar plaatste vacatures. Petra Schoenmakers en Letty Broere werden gevraagd om de kar te trekken, samen met de voorzitter en penningmeester vormen zij nu het bestuur. Daarnaast hebben vele vrijwilligers zich al aangemeld.

Letty Broere is gepensioneerd en heeft altijd gewerkt als manager in de sector huisvesting en facilitair. Zij vertelt: 'Na mijn pensioen wilde ik niet stilzitten. Daarom heb ik mij als vrijwilliger aangemeld. Ik vind het mooi om aan deze nieuwe organisatie te bouwen. Het is alleen niet mooi dat een voedselbank noodzakelijk is. Het raakt mij dat er nog steeds kinderen met een rammelende maag in de schoolbanken zitten. Onze hoofddoelen zijn om armoede en voedselverspilling tegen te gaan. Via het Sociaal Wijkteam zijn ongeveer veertig huishoudens in beeld die ondersteuning nodig hebben. De kunst is nu om deze en ook de huishoudens die niet in zicht zijn ertoe te krijgen zich aan te melden bij de gemeente, want er is nog steeds schaamte over armoede. Om de drempel te verlagen, hebben we gekozen voor een winkelconcept, zodat mensen zelf uit de beschikbare producten mogen kiezen.'
Ook Petra Schoenmakers zocht naast haar dagelijkse bezigheden iets om zich voor in te zetten en werd vrijwilliger: 'Met raad en daad staat de gemeente ons bij, heel positief. Naast de basisvoedselwaren die de nieuw op te richten voedselbank van Voedselbanken Nederland krijgt, is er geld nodig voor vers en gezond voedsel, huur, vervoer, verzekeringen, et cetera. We zoeken sponsoren die vijf jaar lang een naamsvermelding op onze bus willen: de Club van 30. Daarnaast zijn we in gesprek met ondernemers en supermarkten om overgebleven producten te doneren.' Letty: 'Zo helpen wij hen van hun overtollige voedsel af en gaan we voedselverspilling tegen. Hierbij houden wij ons strikt aan de Voedselwarenwet en HACCP richtlijnen. Verder hebben we nauw contact met de Voedselbank Wijchen/Beuningen. Zij zijn al langer bezig en adviseren ons bij het opzetten.'

Mail voor informatie over klant, sponsor of vrijwilliger worden van de voedselbank, naar info@voedselbankdruten.nl. Zie www.meervoormekaar.nl voor vrijwillige vacatures Voedselbank Gemeente Druten. Binnenkort wordt bekend waar de voedselbank wordt gehuisvest.