De verkiezingsborden in de regio.
De verkiezingsborden in de regio. Foto: John van Gelder

Iedere stem telt bij verkiezingen van Provinciale Staten

Algemeen

MAAS EN WAAL - Eigenlijk kan het niemand ontgaan zijn: volgende week woensdag 20 maart zijn er Provinciale Statenverkiezingen. En toch is elke keer de opkomst weer laag. Dat heeft voor een deel ermee te maken dat de Provincie een vrij onbekende bestuurslaag is in Nederland.

Wat doet de Provincie Gelderland eigenlijk voor u en waarom zijn deze verkiezingen ook belangrijk voor de landelijke politiek?

De Provincie doet veel

De provincies in Nederland hebben de afgelopen jaren op het gebied van zorg de taken overgeheveld naar de gemeenten, maar blijven nog steeds voor heel veel zaken verantwoordelijk.

Zo bepaalt de provincie Gelderland of steden en dorpen kunnen uitbreiden en waar bedrijventerreinen en kantorenparken mogen worden aangelegd. Dat geldt ook voor de infrastructuur zoals wegen, spoorwegen, agrarische- en natuurgebieden en waar recreatieve voorzieningen komen. Ook bepaalt de provincie over de aanleg en het onderhoud van provinciale wegen, fietspaden en bruggen.

Tevens valt het openbaar vervoer onder de provincie. Het realiseren van nieuwe natuur en onderhoud van de bestaande natuur behoort daarnaast tot de taken in Gelderland. En ook niet onbelangrijk: de gemeenten laten elk jaar hun begroting en jaarrekening goedkeuren door het college van Gedeputeerde Staten.

Politiek

Dat college wordt nu gevormd door VVD, PvdA, CDA en D66. Zij bezetten 31 van de in totaal 55 zetels. Er doen aan de verkiezingen in Gelderland dit keer 14 partijen mee. Code Oranje, Forum voor Democratie en Denk zijn de nieuwe partijen.

Stemwijzer

Maar op wie moet u stemmen en wat zijn de belangrijke onderwerpen behalve de al bekende zaken zoals het klimaat en voldoende woningen voor iedereen? Daarvoor zou u op de website van de provincie Gelderland de stemwijzer kunnen doen, bijvoorbeeld via gelderland.stemwijzer.nl of www.gldstemt.nl/kieskompas.

Landelijke verkiezingen

Mensen die niet willen gaan stemmen voor Provinciale Staten, realiseren zich vaak onvoldoende dat dit ook invloed heeft op het landelijke politieke landschap. Dat komt om dat de mensen die straks gekozen zijn als Statenlid in de provincie zelf ook mogen gaan stemmen, maar dan voor de Eerste Kamer.
Op 27 mei kiezen alle leden van Provinciale Staten de leden van de Eerste Kamer.

Meerderheid van één zetel

Nu heeft de regeringscoalitie daar nog een meerderheid van één zetel. De verwachting is dat de huidige coalitie die zal verliezen en dus op zoek moet naar een vijfde partij om te gaan samenwerken.

En dat allemaal gebeurt, omdat u een bepaalde keuze maakt in het stemhokje of juist omdat u thuis blijft, want iedere stem kan het verschil maken.

Lokale kandidaten op de lijst van Provinciale Staten

Er staan maar twaalf mensen uit Maas en Waal op de kandidatenlijsten van de veertien deelnemende partijen aan de Provinciale Statenverkiezingen.
Als je uitgaat van een combinatie van de huidige zetelverdeling en de peilingen, dan zijn eigenlijk maar drie personen direct verkiesbaar en dan moeten ze ook nog veel mazzel hebben.

Bea Schouten uit Wijchen staat op twee voor het CDA. Zij is op dit moment ook gedeputeerde in het college, de dagelijkse leiding van de provincie.

Als de SP opnieuw zes zetels haalt, dan zou Esther Portegies uit Appeltern debuteren in Provinciale Staten. Of dat gaat gebeuren, is nog maar even de vraag, want in de peilingen staat de SP op verlies.

Bart Kuijer uit Beuningen staat op plek vier bij de Partij voor de Dieren. Nu heeft de partij maar twee zetels, maar gezien de huidige peilingen zou het zomaar kunnen gebeuren dat de partij verdubbelt in zetelaantal.

Opvallend

Opvallend is dat grote partijen als de VVD en D66 blijkbaar geen enkele kandidaat konden vinden uit Beuningen, Druten, Wijchen of West Maas en Waal.

Onverkiesbare plaatsen

De andere negen kandidaten staan op onverkiesbare plaatsen. In het lijstje hieronder staat wie dat zijn en voor welke partij ze uitkomen.

Dhr. Baron van Verschuer - CDA - Leur - Nr. 11
Dhr Perlo - CDA - Druten - Nr. 49
Dhr. Van Dijk - SP - Beuningen - Nr. 11
Mevr. Van Ooijen - SP - Wamel - Nr. 13
Dhr. Van Ooijen - SP - Wamel - Nr. 33
Dhr. Brouwer - PvdA - Beuningen - Nr. 11
Dhr. Houben - GroenLinks Beuningen - Nr. 40
Dhr. Weijers - 50plus - Wijchen - Nr. 3
Dhr of mevr. Claasen - FvD - Beuningen - Nr. 7                                

Door Patrick Huisman