Afbeelding
Foto: John van Gelder

C.G. De Koosjes: Zo trots als een pauw

Algemeen

PUIFLIJK - Carnaval is natuurlijk onlosmakelijk verbonden met het bouwen van carnavalswagens en het lopen van optochten. CarnavalsGroep (C.G.) de Koosjes uit Puiflijk doet dit al jaren met veel plezier en viert dit jaar haar 22-jarig jubileum. Een echte mijlpaal voor de carnavalsvierders, die zij niet onopgemerkt voorbij laat gaan. De groep gaat in mei een weekendje weg om het 22-jarig bestaan te vieren en de wagen staat helemaal in het teken van het jubileum.

Jubileumwagen

De groep is 'zo trots als een pauw' dat ze al 22 jaar bestaat en laat dit zien door een pauw als stralend middelpunt van de wagen. Om het extra feestelijk te maken, wordt de pauw vergezeld door een grote taart en dragen de leden pakken in de vorm van een taart. De groep bouwt onder een geïmproviseerde overkapping thuis bij Wilfred van Hulst.

Voorbereiding

We maken hier kennis met enkele leden van de carnavalsgroep, die druk aan het bouwen zijn. Vanaf december wordt er elke maandagavond, woensdagavond en zaterdagmiddag gebouwd met een groep van ongeveer zeven man. In totaal telt C.G. De Koosjes ruim twintig leden, waarbij ieder zijn eigen taak heeft. Er komt heel wat kijken bij het deelnemen aan drie optochten: in Puiflijk, Nijmegen en de Maas en Waal Reut in Horssen. Naast het bouwen van de wagen wordt er bijvoorbeeld nagedacht over de kleding, schmink en het transport. De groep gaat voor een plek in de top 5. 'Je steekt er veel tijd in en bent drie maanden volop bezig met het bouwen van A tot Z. We maken alles zelf, dus het is fijn om dan gewaardeerd te worden,' aldus Wilfred. Vorig jaar werd de groep derde in de Reut, een prestatie waar ze erg trots op waren.

Actuele thema's

Het eerste jubileum van De Koosjes is inmiddels elf jaar geleden, toen de groep elf jaar bestond. De wagen die ze dat jaar bouwden, stond in het teken van darten naar aanleiding van het wereldkampioenschap van Raymond van Barneveld. 'We bouwen altijd rond een actueel thema, iets dat op dat moment speelt', vertellen de leden. De eerste keer dat C.G. De Koosjes meedeed aan de optocht bestond de groep slechts uit vier man. Ook toen werd er ingehaakt op de actualiteit, namelijk de diftar kliko's. De naam De Koosjes is bedacht toen de groep André van Duin's typetje Koos Grandioos als onderwerp nam.

Carnaval in Puiflijk

De Koosjes zijn met drie oud-prinsen in de groep zeer betrokken bij het Carnaval in Puiflijk. Zo voeren ze elk jaar met een aantal leden een stukje op tijdens de pronkzitting. Elk jaar verzinnen ze weer wat iets leuks en bijzonders voor hun act. Met hun roze shirts zijn ze een opvallende verschijning in de zaal. 'We hebben bewust voor deze kleur gekozen, omdat dit goed opvalt en niemand anders deze kleur draagt', vertelt Wilfred van Hulst. De leden vinden het mooi om te zien dat de optocht in hun dorp één van de grootsten van de regio is en veel groepen uit het dorp meelopen. Als het aan de Koosjes ligt, lopen ze nog vele jaren mee: 'We doen dit al 22 jaar met z'n allen met plezier en hopen dat we nog lang zo door kunnen gaan.'

Typisch de Koosjes

De groep heeft duidelijk een eigen stijl. Zo zitten er altijd bewegende delen in het ontwerp en bewegen de leden zelf ook actief. Zij dansen namelijk op carnavalsmuziek tijdens de optocht. Voor hen hoeft een wagen niet superstrak afgewerkt te zijn, maar heeft een sierlijke stijl juist de voorkeur. Daardoor zijn de wagens ieder jaar net een beetje anders. 'Heel kenmerkend zijn de boa's, die we elk jaar op de wagen plakken', aldus Wilfred. De kleuren van de wagen zijn al een aantal jaar hetzelfde en zijn typerend voor De Koosjes. Daar zit natuurlijk ook roze bij, de 'Koosjes-kleur'. In de kleding en attributen komen deze felle kleuren ook terug.

Door Femke Pierlo