Reactie van Sociaal Maas en Waal over museum Tweestromenland

Algemeen

WEST MAAS EN WAAL – 'Eerst wordt er 20.000 euro uitgegeven voor een onderzoek en vervolgens worden geen middelen ter beschikking gesteld om de aanbevelingen uit te laten voeren', dat zegt raadslid Piet Donkers van Sociaal Maas & Waal naar aanleiding van de gang van zaken rondom de sluiting van van Museum Tweestromenland.

In de laatste raadsvergadering besloot de gemeenteraad voortaan 5000 euro extra subsidie toe te kennen, maar niet de gevraagde 20.000 euro extra door het museumbestuur. Daarop besloot het museum meteen de deuren te sluiten en dat is exact waar Piet Donkers van Sociaal Maas & Waal bang voor was. 'Binnenkort zal er wel een voorstel volgen om in het gebouw appartementen te maken. Economisch gezien een goede keuze, maar dan moet je niet in je collegeprogramma zetten dat je cultuur een warm hart toedraagt, voor duurzaamheid bent, vrijwilligers wilt ondersteunen en waarderen en je in wilt zetten voor leefbaarheid en toerisme. Al deze zaken kosten geld.' Volgens Donkers staan in het onderzoek 'Samen voor erfgoed' prima aanbevelingen, maar stelt de gemeente geen geld beschikbaar om daar wat mee te doen.

Sociaal Maas & Waal stelde voor om het subsidiebedrag tijdelijk te verhogen, totdat het gebouw wat jaarlijks 10.000 euro aan stookkosten heeft, energieneutraal zou zijn gemaakt, iets wat de gemeente in de komende jaren toch van plan is met de gemeentelijke gebouwen. Maar dat voorstel wees de wethouder af. Piet Donkers is ook verbolgen over de informatie naar buiten toe van het collegebestuur. 'Als je de berichtgeving leest, doet Ton de Vree net of de gemeenteraad unaniem besloot. Voor het gemak vergeet hij het amendement van Sociaal Maas en Waal te noemen en het feit dat onze fractie tegen stemde. Ook bij de gemeenteberichten ontbrak die informatie.'

Door Patrick Huisman