Einde voor Museum Tweestromenland

Algemeen

BENEDEN-LEEUWEN – Het bestuur van Museum Tweestromenland heeft dinsdag 29 januari besloten te stoppen met haar activiteiten. Donderdag 24 januari besloot het college van B&W tijdens de raadsvergadering om Museum Tweestromenland te subsidiëren met jaarlijks 5.000 euro (dit was 3.800) voor een periode van drie jaar. Het museumbestuur stelt dat er wel drie keer zoveel geld nodig is.

Tijdens de raadsvergadering van afgelopen donderdag gaf wethouder Ton de Vree aan dat het museum zelf aan de slag zal moeten om middelen binnen te halen, naast de bijdragen die de gemeente er al in stopt. Het museum trekt jaarlijks zo'n 2.000 betalende bezoekers. Het bestuur van het museum had een hoger bedrag in gedachten om nieuwe plannen te kunnen realiseren en zo het bezoekersaantal substantieel te verhogen. Tijdens de raadsvergadering constateerde de gemeenteraad in lijn met het college van B&W onvoldoende onderbouwing om het museum extra te ondersteunen. Frans van Gelder (CDA) schetste in de raad de geschiedenis van het museum: ooit begonnen in Maasbommel en in 1995 overgestoken naar huize St. Elizabeth in Beneden-Leeuwen. 'Dit pand was aangekocht door de gemeente en voor 1,4 miljoen verbouwd, dankzij een flinke bijdrage van de provincie en Europese subsidie. De gemeente is al twee keer bijgesprongen en steekt jaarlijks 29.000 euro in het pand. Dat is weliswaar geen subsidie, maar het is wel gemeenschapsgeld. Je kunt je afvragen of we nu nog zo'n duur gebouw zouden kopen', aldus Van Gelder. 'Het rapport "Samen voor erfgoed" adviseert samenwerking met De Tuut en Over de Maas, en ook schuiven met locatie en collecties. Van dat laatste hoopte het college iets in de visie van het museum terug te zien.

Volgens het museumbestuur is er geen draagvlak voor het voortbestaan van het museum. Vrijdag sluit het museum haar deuren.