Afbeelding
Foto: Pieter Banken

Schafeltennis niet de enige combinatiesport

Algemeen

MAAS EN WAAL - Wethouder Ton de Vree van de gemeente West Maas en Waal opende afgelopen zaterdag met zijn Drutense collega Sjef van Elk op ludieke wijze de 1e Schaakkaravaan Maas en Waal door het lint tussen beide gemeenten door te knippen. De Vree sprak een woord van dank uit naar de organisatie en lichtte met onverhuld enthousiasme toe waarom de gemeente ruim 500 Euro subsidie heeft gegeven voor dit vernieuwende initiatief van Schaakvereniging Tornado.

De wethouder maakte tevens van de gelegenheid gebruik om oud-inwoner van Boven-Leeuwen Bram van den Berg namens de gemeente West Maas en Waal met een fraaie bos bloemen in het zonnetje te zetten. Bram was uitgenodigd bij de Schaakkaravaan voor een voordracht over schafeltennis. De Vree vertelde Bram al meer dan eens te zijn tegengekomen achter de tafeltennistafel en had daarbij ondervonden hoe bedreven Bram is in het behendigheidsspel.

Dat de geboren Boven-Leeuwenaar in 2018 Nederlands kampioen was geworden in het schafeltennis, een combinatie tussen schaken en tafeltennis, is hem onlangs ter ore gekomen.. De Vree zei dat het gemeentebestuur bijzonder trots is op deze geweldige prestatie van de oud-inwoner.

Het schaken tijdens de openingsdag van de Schaakkaravaan verliep in een bijzonder gezellige en gemoedelijke sfeer. Bij de junioren wist alleen Freek ten Boske alle vier de partijen te winnen en hij wordt op de voet gevolgd door Fedde Scheltinga, Ivan Wijono en Hugo van de Steen met elk drie punten.

Bij de senioren haalden alleen de Wienenberger-boys Pieter van Dijk uit Puiflijk en Anton van Kouwen uit Boven-Leeuwen de volle buit binnen uit twee gespeelde partijen. Goede volgers zijn Marcel Rispens uit Dreumel, Dick Jansen uit Wamel en Huub Kurstjens uit Druten met ieder anderhalf punt.

In de pauze van het schaakevenement hield Bram een boeiend betoog over de combinatiesport. Hij vertelde zijn aandachtige toehoorders dat er behalve het schafeltennis nog tal van andere combinatiesporten zijn waarvan het 'schaakboksen' misschien wel een van de meest bizarre is. Niet zelden eindigt de wedstrijd doordat de deelnemende topschaker door een mokerslag niet meer in staat is zijn zetten ten uitvoer te brengen.

9 februari stopt de karavaan in Deest, waar 't Trefpunt voor een middag wordt omgebouwd tot schaaktempel.

Door Thijs Banken.