Eerste resultaten Aquafarm veelbelovend

Algemeen

RIVIERENLAND - Aquafarm gaat de volgende fase in en gaat circulair. Door het zelfreinigend principe van de natuur centraal te zetten heeft Aquafarm de afgelopen jaren een andere kijk op zuiveren ontwikkeld (van zuiveren naar oogsten).

Vervolgens is een mooie beweging ontstaan en heeft zij een jaar onderzoek aangetoond dat het principe achter Aquafarm werkt. Dit betekent dat een duurzame, circulaire - en daarmee toekomstbestendige - manier van zuiveren haalbaar moet zijn. 

Wat is Aquafarm? 
Binnen het project Aquafarm wordt door een consortium van de initiatievenfabriek van P2, Waterschap Rivierenland, Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Wageningen Environmental Research (Alterra), Radboud Universiteit - Institute for Water and Wetland Research (RU-IWWR) en B-WARE Research Centre (B-WARE) onderzoek gedaan naar de combinatie van waterzuivering en biomassaproductie. Het doel van Aquafarm is om op basis van natuurlijke omzettingsprincipes een productieketen van hoogwaardige bouwstoffen te verwezenlijken door monoculturen te laten groeien op afvalwater. Hierbij wordt gedacht aan eiwitten, vetten en andere organische verbindingen; complexe bouwstoffen met een hoge toegevoegde (markt)waarde. Door beschikbare kennis over de biologie en biochemie van organismen te combineren, zoals de werking van voedselwebben en het natuurlijke zelfreinigend vermogen, wordt gebouwd aan een levende technologie met een hoogwaardige uitkomst.

Resultaten
Op de afvalwaterzuiveringsinstallatie in Dodewaard is men vorig jaar begonnen met de eerste praktijkproeven om kroos te laten groeien op het afvalwater. Nu het tweede jaar van de kroosproef op Dodewaard is ingegaan, ziet men erg goede resultaten en is er in juni van dit jaar al meer dan 700 kilogram geoogst. Omdat het kroos nutriënten opneemt, verwacht men een forse verbetering van de waterkwaliteit. Dit jaar gaat men deze waterkwaliteitsverbeteringen precies in kaart brengen. Maar dat is zeker niet alles. De lijmfabrikant aan wie het eiwit wordt geleverd, gaat de stabiliteit van het product bepalen om het werkelijk te kunnen gebruiken als additief in zijn lijmproducten.

Verbreding onderzoek
Vanwege de mooie resultaten van eerdere onderzoeken is de verwachting gerechtvaardigd dat Aquafarm ook voor deze vraagstukken een oplossing kan bieden. De komende jaren werkt zij van pilots naar een demo met focus op:
1.   Het verwijderen van microverontreinigingen (onder andere medicijnresten en microplastics) uit het afvalwater;biologie als duurzaam alternatief voor de huidige best-practices.
2.   Verminderen van de emissie van broeikasgassen die ontstaan in het reguliere zuiveringsproces (koolstofdioxide, methaan en lachgas); door slim gebruik te maken van het Aquafarm-principe draagt men op een effectieve manier bij aan de klimaatstrategie.
3.   Efficiënte onttrekking van nutriënten uit het water, gebruikt als voedingsstof voor de groei van biomassa; hiermee draagt men bij aan het sluiten van de nutriëntenkringloop en aan het realiseren van KRW doelen.