Afbeelding
Foto: John van Gelder

Maas en Waal in Beweging trapt af met nieuw project

Algemeen

BENEDEN-LEEUWEN - Maas en Waal in Beweging startte donderdag 3 januari haar nieuwe project. Door middel van een gratis gezondheidscheck willen zij mensen bewust maken van hun leefstijl. De stichting wil dat het Land van Maas en Waal in het jaar 2022 de gezondste streek van Nederland is. Momenteel zijn de inwoners van Maas en Waal dikker dan het landelijk gemiddelde.

De GGD Gelderland-Zuid stelde in recent onderzoek dat het percentage inwoners met overgewicht boven de 50 procent is gekomen. Ook oprichters Huub Bosch en huisarts Jan van Herpen merkten dat overgewicht veel voorkomt in Maas en Waal. 'Daar wilden we direct iets aan veranderen'. De stichting wil mensen geen leefstijl voorschrijven. 'Het gaat om bewustwording creëren. Na 2022 moeten we natuurlijk niet ineens ophouden met de gezonde leefstijl. Het is een blijvend effect', benadrukt Bosch. Door middel van een bloeddrukmeter en een speciale weegschaal, die naast je gewicht in kilogram onder andere ook spiermassa, vetpercentage en visceraal vet (vet om de organen, red.) meet, laat de gezondheidscheck nauwkeurig zien op welke vlakken mensen zich kunnen verbeteren.

Het project geniet goedkeuring van de betrokken gemeenten. Wethouders Sjef van Elk (Druten), Bert van Swam (West Maas en Waal) en burgemeester van West Maas en Waal Vincent van Neerbos, namen de eerste gezondheidstesten af. De gratis check moet dienen als een wake-up call. Zo ervoer ook Sjef van Elk. 'Je wordt op een goede manier met je neus op de feiten gedrukt. Ik ga wel het één en ander veranderen in mijn leefstijl. Gemeenten moeten hier actief aan bijdragen, op welke manier dan ook', meldt hij. Ook Bert van Swam ziet het nut van bewustwording in: 'Dit moet iets van iedereen worden. Met zijn allen een stukje discipline brengen in ons leven.' Het collectief, dat is het sleutelwoord in deze omvangrijke beweging. Onder andere door middel van wandelcafés in elk dorp moeten de bewoners gezamenlijk ten strijde trekken tegen het overgewicht. 'De doelgroep is vooral mensen van vijfentwintig jaar en ouder', aldus Bosch. 'Stichting Actief Maas en Waal richt zich op de kinderen. Zo kunnen we elkaar versterken.'

Gratis gezondheidscheck

In januari worden er op verschillende locaties in Maas en Waal gratis gezondheidschecks aangeboden. Inwoners die een gezondheidstest laten afnemen, mogen drie maanden later terugkomen voor een tweede gratis meting.

Ben jij iets te zwaar? Wil jij het nieuwe jaar gezond beginnen? Of motiveer je gewoon graag je medemens om gezonder te leven? Meer informatie over het project en de gratis gezondheidstest, zie: www.maasenwaalinbeweging.nl.

Door Kevin van Buuren