College Druten ziet geen problemen rondom vervuild slib Kaliwaal

Algemeen

DRUTEN – Volgens het Drutense college van B&W zijn er geen problemen met het storten van vervuild slib in de Kaliwaal in Druten. Dat blijkt woensdag uit antwoorden van het college op raadsvragen van de partij Kernachtig Druten.

In de door de provincie verleende vergunning zijn naar mening van het college voldoende waarborgen opgenomen rondom het storten van het vervuilde slib. Er is een goed actieplan en er zijn afspraken gemaakt hoe het slibdepot wordt afgewerkt, zo stelt het college.

Vergunning voor onbepaalde tijd

Kernachtig Druten maakt zich wel zorgen over de vergunning om voor onbepaalde tijd vervuild slib in de Kaliwaal te storten.

De Kaliwaal is een voormalige zandwinplas. De gemeente heeft een overeenkomst gesloten met een baggeraar om hier het natuurontwikkelingsgebied ´Waaier van Geulen´ te realiseren. De gemeente zegt zeker niet van plan te zijn om deze overeenkomst te ontbinden.

College wacht op resultaten evaluatie

In het voorjaar had Kernachtig Druten ook al raadsvragen gesteld over het storten van vervuild slib in de Kaliwaal. Aanleiding was toen een nieuwsbericht in De Gelderlander dat er "vies slib" in Nederlandse putten wordt gedumpt. Baggerbedrijven zouden vervuilde grond en slib uit het buitenland halen om in putten langs de Nederlandse rivieren te storten.

De staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat heeft in juni aan de Tweede Kamer toegezegd deze zaken nog eens te bekijken. Het ministerie zal de bestaande kaders, wet- en regelgeving voor het toepassen van materiaal in plassen gaan evalueren. Het college zegt nu de resultaten van deze evaluatie af te wachten.

Bron via mediapartners RN7.