Afbeelding
Foto: Studio Pannekoek

Jaaroverzicht

Algemeen

De Maas&Waler blikt in dit jaaroverzicht terug op de mooie, spraakmakende, meest opvallende en ook ontroerende berichten uit het nieuws van het afgelopen jaar.

10 januari - Wamel

Tafeltennisclub Tik Hard viert maar liefst 3 Kampioenschappen.

13 januari - Afferden

Gerrie Koppers wordt verkozen tot eerste prinses in de geschiedenis van carnavalsvereniging Het Vergulde Vat.

20 januari - Heerewaarden

MFC De Steen wordt door alle gebruikers van het pand officieel geopend. Ook het logo van de nieuwe multifunctionele accommodatie wordt onthuld. Het gebouw geeft onderdak aan verschillende verenigingen en wordt ook gebruikt door De Tweestromenschool en peuterspeelzaal De Wigwam.

1 februari - Alphen

Brasserie 't Anker is weer in Alphense handen. Ellen en Roland Jagtenberg nemen de bekende uitspanning aan de Nieuwe Weg over en zorgen daarmee dat een stukje dorpshistorie niet verloren gaat.

21 februari - Druten

Druten is even landelijk nieuws door de escaperooms, die in het kader van de gemeenteraadsverkiezingen werden gebouwd voor jongeren in de kelders van het gemeentehuis. Het ludieke idee komt uit de koker van burgemeester Luciën van Riswijk die voor de realisatie zelf de handen uit de mouwen stak.

21 maart - Maas en Waal

'Lokale politici heersen, landelijke fracties delven onderspit', zo kopt deze krant na afloop van de gemeenteraadsverkiezingen. In alle gemeenten van onze streek zijn het de lokale partijen die de grootste winst boekten.

8 april - Puiflijk

De Johannes de Doperkerk in Puiflijk wordt verkocht voor 155.000 euro aan vastgoedondernemer Dirk Jan Franken uit Zetten. Per direct zijn er geen diensten meer in het kerkgebouw. De vele acties van de werkgroep tegen de sluiting van 'hun' kerkgebouw hebben niet mogen baten.

27 april - Puiflijk

'Snel naar de bel' vormt het spectaculaire hoogtepunt van Koningsdag in Puiflijk. De activiteit is de opvolger van de succesvolle zeepkistenrace, die eerder 3 jaar gehouden werd.

5 mei - Druten

In de nacht van 4 op 5 mei wordt het bevrijdingsvuur middels een estafette door heel Nederland verspreid. Hardlooptrainster Patty de Kleijn reist met twaalf hardlopers en vier begeleiders af naar Wageningen om het vuur vervolgens naar Druten te brengen.

20 mei - Altforst

Voor de veertigste keer staat Altforst compleet op z'n kop, tijdens het jaarlijkse PinsterVaria. Wat ooit begon als wildkermis, werd opgevolgd door het Fierljeppen en is uitgegroeid tot één van de grootste 3-daagse evenementen in de regio.

2 juni - Winssen

In Winssen vindt de officiële opening van het Admiraal van Ghentplein plaats. Het plein is vernoemd naar Willem Joseph van Ghent, die op 14 mei 1626 in de kerk van Winssen gedoopt werd, en uitgroeide tot zeeheld, die in één adem genoemd werd met Cornelis de Witt en Michiel de Ruyter.

4 juni - Afferden

Sophie, het Afferdense meisje waarbij in januari 2014 een neuroblastoom wordt ontdekt, is door specialisten van het Prinses Maxima Centrum voor Oncologie in Utrecht vrij van kanker verklaard.

16 juni - Maasbommel

Maasbommel wordt tijdens de Hanzedagen in Kampen officieel lid van het Hanzeverbond. Maasbommel kreeg in 1312 stadsrechten. Het piepkleine stadje was in de middeleeuwen een 'bijstad' van Nijmegen. Nu mag het Maasdorp zichzelf Hanzestad noemen.

27 juni - Batenburg

Ruïnetheater Batenburg speelt de voorstelling 'Oud Goud' in de prachtige ambiance van de Batenburgse ruïne.

29 juni - Dreumel

Zwembad De Zeven Morgen bestaat 50 jaar en dat wordt gevierd met feestelijke activiteiten. Stichting Tremele schenkt een silhouet van dokter Rademaker, die de drijvende kracht was achter het zwembad.

1 juli - Druten

Oud-wethouder Sjaak Koppers, door velen gezien als bestuurder in hart en nieren, overlijdt na een ziekteperiode van enkele maanden. Koppers was 23 jaar lang actief als raadslid en wethouder in de Drutense politiek.

8 juli - Appeltern

Stoomgemaal de Tuut staat onder stoom, ter gelegenheid van de 100ste verjaardag. De Tuut is het enige van de 34 stoomgemalen in het Gelderse rivierengebied dat bewaard is gebleven.

5 augustus - Beneden-Leeuwen

Seizoen 2017/2018 kan voor Leones de geschiedenisboeken in. Alle seniorenteams zijn kampioen. Met name Leones 1 maakte er in de laatste maanden van de competitie een waar spektakel van.

6 augustus - Druten

De 52-jarige Gerard Willemsen wordt na twee weken in goede gezondheid gevonden. Willemsen vertrok op zondagochtend 22 juli bij 's Heeren Loo in Druten. Hij ging een stukje wandelen, maar kwam niet meer terug, tot 6 augustus.

1 september - Deest

Dorpshuis 't Trefpunt in Deest wordt officieel heropend. De accommodatie is toekomstbestendig gemaakt. Een aantal vrijwilligers krijgt een 'Trefpuntkanjer' uitgereikt, als dank voor hun inzet van de afgelopen tijd.

16 september - Beneden-Leeuwen

Het wielerevenement Olympia's Tour krijgt een dramatische wending als, vlak bij de finish, de 70-jarige Puck van Hulst wordt aangereden door een motoragent. De geliefde inwoonster van Beneden-Leeuwen overlijdt aan haar verwondingen.

18 september - Ewijk

MFA 't Hart in Ewijk bestaat 10 jaar. Er wordt hard gewerkt aan de vernieuwing van de foyer van de multifunctionele accommodatie, die later, in november, officieel heropend zal worden.

3 oktober - Horssen

Laura Smulders wordt in Glasgow voor de derde keer Europees kampioene BMX. Eerder won de 24-jarige Horssenaar het EK in Roskilde (2014) en in Bordeaux (2017). Tijdens de kermis in haar geboortedorp Horssen wordt Smulders feestelijk gehuldigd in de kermistent.

5 oktober- Beuningen

Zou er een opleiding 'mensenhelper' zijn, dan zou Beuningenaar Ben van Beuningen 'summa cum laude' slagen. Van Beuningen was en is op veel fronten actief in de gemeente Beuningen. Op vrijdag 5 oktober wordt bij hem voor de 500ste keer bloedplasma afgenomen.

10 oktober - Winssen

In de idyllische dorpsboomgaard van Winssen wordt de bijeenkomst over klimaatadaptatie van de provincie Gelderland afgetrapt. Bewoners uit de streek worden uitgedaagd om duurzaamheidsinitiatieven in hun dorp te verwezenlijken. Een voorbeeld van zo'n initiatief is de werkgroep Fleurig Appeltern.

30 oktober - Beuningen

Daphne Bergman wordt door de gemeenteraad van Beuningen voorgedragen als nieuwe burgemeester. Op 11 januari 2019 wordt zij beëdigd. Zij volgt hiermee Carol van Eert op.

6 november - Maas en Waal

In de kleurrijke aula van het Pax Christi College in Druten worden de winnaars van de verkiezing Ondernemer van het Jaar Maas en Waal 2018 bekendgemaakt. Heko Projecten uit Druten sleept die titel in de wacht. Carwash Druten wordt bekroond met de Rabobank Talent Award.

8 november - Druten

De 'Leste Mert' viert haar 200-jarig bestaan. De alom bekende veemarkt met zijn bijzondere reüniekarakter trekt op een zonnige dag duizenden bezoekers naar Druten. Het jubileum wordt gevierd met extra activiteiten, een borrel en natuurlijk snert. Bestuursvoorzitter Martien Pardoel ontvangt de zilveren erepenning van de gemeente Druten.

21 november - Altforst

Het dorp Altforst staat centraal in de nieuwe streekroman De Drieheks van Altforst, van auteur Ton van Hulst. Het verhaal speelt zich af in het jaar 1735, met romantische, invoelend beschreven gebeurtenissen rondom Altforst, met een boeiend uitstapje naar Frankrijk.

30 november - Druten

Het vernieuwde centrum van Druten wordt feestelijk heropend, met een laatste-steen-legging bij Café-Restaurant De Gouden Leeuw. Maandenlang werd er gewerkt aan een grondige renovatie van het Drutense koophart.

11 december - Appeltern

Het veelbelovende muziektheater over de beroemdste inwoner van Appeltern,Joan Derk van der Capellen (1741-1784), wordt officieel afgetrapt, tijdens een kennismakingsavond voor de spelers. Het stuk 'Uit de schaduw van Appeltern' wordt in september 2019 opgevoerd.

19 december - Druten

Luciën van Riswijk vertrekt als burgemeester van Druten. Op 8 november werd zijn voordracht als burgemeester van de nieuwe fusiegemeente Zevenaar bekendgemaakt. Van Riswijk was sinds 2009 burgemeester van Druten. Corry van Rhee-Oud Ammerveld volgt hem op 16 januari 2019 op.