Gemeenten wapenen zich tegen 'Ondermijning'

Algemeen

REGIO - De gemeenten in de regio zijn sinds twee jaar duidelijk bezig zich te wapenen tegen het fenomeen 'Ondermijning'. Beuningen en Overbetuwe zijn de enige gemeenten die besloten hebben tot een apart Meldpunt Ondermijning. Daar kunnen inwoners en ondernemers verdachte zaken melden.

Een winkel zonder klanten kan een aanwijzing zijn voor criminele activiteiten. Of bijvoorbeeld een kassencomplex met altijd afgeplakte ramen.

Georganiseerde misdaad infiltreert in bovenwereld
Voor veel illegale activiteiten moeten criminelen gebruikmaken van legale diensten zoals transport, opslag, vergunningen, huisvesting en financiën. Om hier invloed op te krijgen, maken criminelen gebruik van omkoping, bedreiging, intimidatie en soms geweld. Zo probeert de georganiseerde misdaad invloed te krijgen op besluitvorming in de bovenwereld. Omdat ze in de loop van de tijd actiever en brutaler zijn geworden, zijn de gemeenten in de regio tegenmaatregelen gaan nemen. Ondermijning is vooral in Brabant een groot probleem, maar steeds vaker wijken criminelen uit naar bijvoorbeeld België of Gelderland.

Gemeenten brengen ondermijning in beeld
Alle regiogemeenten proberen de komende maanden alle zaken die betrekking hebben op ondermijning in beeld te brengen. Dat gebeurt met behulp van de politie en het RIEC (Regionaal Informatie- en Expertisecentrum). Alle ambtenaren van de gemeenten worden hierbij betrokken. Ze worden onder meer getraind om sneller verdachte situaties te herkennen en daarop de juiste actie te ondernemen. Volgens de gemeente Berg en Dal hebben alle gemeenten een projectteam fraude en ondermijning geformeerd, dat regelmatig bijeenkomt en actuele problemen bespreekt.

Inwoners en ondernemers bewust maken
Wijchen en Druten melden dat men zaken over ondermijning zoveel mogelijk afstemt met buurgemeenten. Ook worden door de gemeenten Wijchen en Druten verschillende bijeenkomsten georganiseerd, om bestuurders en ondernemers meer bewust te maken van ondermijning. Daarnaast wordt volgend jaar in de APV (Algemeen Plaatselijke Verordening) van Druten en Wijchen een speciaal artikel over ondermijning toegevoegd. Met verwijzing naar de APV kunnen beide gemeenten dan indien nodig snel handelen. De gemeente Overbetuwe zegt nauw samen te werken met politie, brandweer, waterschap, openbaar ministerie en land- en tuinbouworganisaties om signalen van ondermijning tijdig op te pikken. Zij proberen bewoners en ondernemers alert te maken op mogelijke risico's.

Door mediapartner RN7