Afbeelding
Foto: Studio Pannekoek

De lekkerste oliebollen

Algemeen

DRUTEN - Geen jaarwisseling gaat voorbij zonder de oliebol. Een oer-Hollandse traditie die honderden jaren geleden begon bij de Germanen. Eerst waren er de simpele oliekoeken en smeerbollen, de poedersuiker en kaneel kwamen pas jaren later.

Oliekoeken werden in de veertiende eeuw gegeten tijdens de middeleeuwse midwinterperiode. Doordat de koeken ontzettend vet waren, waren de mensen beter bestand tegen de kou. Een andere, vroegere variant op de oliebol zijn de smeerbollen. Door de jaren heen zijn de oliekoeken en smeerbollen zich blijven ontwikkelen, met als resultaat de bollen zoals wij ze vandaag de dag kennen, de oer-Hollandse oliebol.

Het beslag wordt doorgaans gemaakt van bloem, eieren, gist, wat zout en lauwe melk of karnemelk. In plaats van gist wordt soms ook bier gebruikt. Het beslag dient een uur te rijzen, zodat de oliebol voldoende luchtig wordt. Daarna worden de bollen in de hete olie gebakken. Voor sommige mensen is het een traditie om jaarlijks met vrienden of familie te bakken op oudjaarsdag. Geen zin om zelf te bakken? In deze krant vindt u een aantal mooie aanbiedingen van onze adverteerders.