Afbeelding
Foto: Waterschap Rivierenland

Verantwoord waterbeheer

Algemeen

Agrarisch Geluid van ZLTO Maas en Waal

MAAS EN WAAL - Omgeploegde akkers en kale weilanden bepalen in de winter het beeld van ons buitengebied. Tussen de weiden en akkers liggen strakke glimmende strepen van greppels en sloten. Het lijkt winterrust, maar boeren en het waterschap bereiden zich zo voor op een eventuele natte winterperiode. Sloten zijn met hijskranen geveegd en soms verder uitgediept. Watergangen zijn schoon en vrij van planten gemaakt, om overtollig water snel af te kunnen voeren. Waterschap Rivierenland waakt of deze klus in november goed en tijdig is uitgevoerd door de grondeigenaren. Dat is een van de vele werkzaamheden van een waterschap. Een overheid die al dateert al uit de middeleeuwen. Want georganiseerd watermanagement is al honderden jaren oud.

'Veilige dijken, schoon water en voldoende water. Dat zijn onze kerntaken.' Mathieu Gremmen, waarnemend dijkgraaf van Waterschap Rivierenland, legt uit dat het waterschap continu bezig is om een goede waterhuishouding te regelen. 'Het waterschap hanteert in de meeste gebieden een zogeheten zomer- en winterpeil. In de zomer staat het water hoger in de sloot, vanwege de verdamping en het groeiseizoen. Na de oogst staat het water lager, om winterse buien op te vangen. Dit najaar werd het zomerpeil overal langer vastgehouden, om de bodem de kans te geven tot herstel na de droge zomer. Het waterschap is verantwoordelijk voor droge voeten bij wateroverlast, en voldoende beschikbaar water in tijden van droogte. Maar boeren en burgers hebben ook een verantwoording in dit geheel. Agrariërs zorgen met schone sloten voor een goede afwatering. Burgers kunnen overlast mee bestrijden door hun tuin aan te passen. Meer planten en een regenton achter het huis, in plaats van stoeptegels. Daar zijn subsidies voor.'

Dijken

Geen enkele van de eenentwintig waterschappen die ons land telt, heeft zoveel dijken te onderhouden als Waterschap Rivierenland. Haar werkgebied ligt ingeklemd tussen de Rijn/Neder-Rijn/Lek aan de noordkant en de Maas aan de zuidkant, en strekt zich uit van de Alblasserwaard tot en met het Rijk van Nijmegen. Daar beheert ze de waterhuishouding met sluizen, gemalen en stuwen als gereedschap.

Een ander belangrijk speerpunt is de kwaliteit van het oppervlaktewater. In ons gebied wordt het rioolwater gezuiverd in Nijmegen, Dreumel, Druten en Maasbommel.
De belangen van de verschillende belanghebbenden lijken weleens tegengesteld. Iedereen kan invloed uitoefenen op het te voeren beleid, want het waterschapsbestuur wordt democratisch gekozen, en ieder kan dus zijn zegje doen. In maart 2019 zijn er verkiezingen, waarbij men kan stemmen over tweeëntwintig van de dertig zetels in het bestuur. De overige acht geborgde zetels worden bezet door maatschappelijke partners als natuurorganisaties, bedrijven en grondeigenaren. Mathieu Gremmen wil anticiperen op de toekomst met extremen in ons weer: 'We houden rekening met natuur, recreatie, boeren, bedrijven en burgers. Samen met burgers, boeren, natuurorganisaties en bedrijven maken we beleid over veilige dijken, genoeg schoon water en verantwoord natuurbeheer. Het klimaat verandert en de omgeving moet mee veranderen. Mijn missie is daarom een toekomstbestendig waterbeleid. Iets waar ook de volgende generaties mee verder kunnen.'

Door Jeanette van Rossum