Vrijwillig molenaar Nic Veenman.
Vrijwillig molenaar Nic Veenman. Foto: Femke Pierlo

Vrijwillig molenaar Nic Veenman

Algemeen

Vrijwilligers zijn onmisbaar binnen een sociale en leefbare samenleving. Alleen al in Maas en Waal zijn duizenden vrijwilligers actief. Op het sportveld, in de zorg, op het gebied van kunst en cultuur of binnen een andere sector. Elke maand belicht de Maas&Waler een vrijwilliger, diens functie en zijn/haar beweegredenen om dit werk te doen. Deze week: Nic Veenman uit Beuningen.

Nic Veenman is opgegroeid in Neerbosch, maar woont al sinds 1969 in Maas en Waal. Molens vond hij al lang interessant. Als hij er een tegenkwam tijdens het fietsen, stapte hij even af om deze te bewonderen. In 2009 stopte hij met werken en koos hij ervoor om aan de opleiding tot molenaar te beginnen. Die bestaat uit één jaar theorieavonden volgen en aan de hand van een lesboek studeren, gevolgd door veel uren maken in de praktijk.

In het najaar van 2011 haalde Veenman zijn examen bij de molen in Oploo (Noord-Brabant). Een eindexamen bestaat uit anderhalf uur een molen draaien, wat beoordeeld wordt door een examencommissie bestaande uit vier tot vijf mensen. In principe moet een molenaar na de opleiding alle verschillende molens kunnen draaien.

Molen op de kaart

In 2014 werd Veenman benaderd om vrijwillig als molenaar bij Molen de Haag in Beuningen te komen werken. Tot nu toe heeft hij samen met andere vrijwilligers de molen op de kaart gezet. Elke vrijdagmiddag en zaterdag zijn de molenaars aanwezig, draait de molen en kunnen mensen een rondleiding krijgen. Ook is er een molenwinkeltje waarin onder andere meelproducten, broodmixen en cakemixen van de Wijchense Molen worden verkocht. Bovendien zijn er door het jaar heen leuke activiteiten, waaraan de molen deelneemt, zoals de Molenmars, de Nationale Molendagen, Open Maas en Waalse Molendag en de Kunstroute Beuningen. Ieder jaar trekt Molen de Haag een paar duizend bezoekers.

Jonge molenaars opleiden

Molen de Haag kent een team met meerdere vrijwilligers, dat goed samenwerkt. Naast Nic werkt ook Gerard als vrijwillig molenaar. Hij is 27 september geslaagd voor zijn examen. Het is prettig dat ze diensten nu met elkaar kunnen afwisselen, omdat er altijd een molenaar aanwezig moet zijn als de molen draait. Een volledig inkomen halen uit het werk in de molen is onhaalbaar, daarom kan het molenaarsvak niet bestaan zonder vrijwillige molenaars.
Wat de Beuningse molenaars leuk zouden vinden, is om een jonge molenaar op te leiden. Info via 024-7370323 (molen), 06-38047715 (molenaar), e-mail: molen.dehaag@gmail.com.

Door Femke Pierlo