Afbeelding
Het busstation aan de Scharenburg. (Foto: Aafke Labout)

Reizen met de bus vanuit kerkdorpen moeizaam

Algemeen

DRUTEN - De Adviesraad Sociaal Domein, opvolger van de WMO-Raad, vindt reizen met de bus vanuit Puiflijk, Horssen, Afferden en Deest een moeilijke zaak. Het is bijna geen optie: de bus komt er eenvoudigweg niet. Dat is geen beste zaak als je langer zelfstandig thuis wonen en mobiliteit serieus neemt.

Wil je bijvoorbeeld vanuit Puiflijk naar Nijmegen, dan moet je eerst maar bij het busstation aan de Scharenburg zien te komen, of bij een halte aan de Kerkstraat of Koekoek. Dat is voor veel bewoners van Puiflijk een wandeling van een half uur. Bij de andere kerkdorpen is dit niet anders. De inwoners van Deest en Afferden moeten naar de Van Heemstraweg. Voor Horssen is de weg naar een bushalte nog langer.

Daarom adviseert de Adviesraad het college in te gaan zetten op meer opstapmogelijkheden en het beter bereikbaar en toegankelijker maken van het openbaar vervoer voor de oudere en minder mobiele bewoners van de kerkdorpen. Probleem is dat de gemeente nauwelijks nog een partij is in het 'busgebeuren'. Hoewel er in enkele dorpen een vangnet is, zoals de PlusBus van Meervoormekaar, is het college zich bewust van het probleem.

Flexnet

Het college: 'Wij vinden flexnet een oplossing. Vanuit een fictieve halte redelijk dicht bij huis brengt een vervoerder de mensen naar de dichtstbijzijnde bushalte. Voorbeeld: 't Trefpuntplein in Deest. Van hieruit brengt de vervoerder personen naar de Van Heemstraweg of direct naar het busstation in Druten. Door dit zogeheten vraagafhankelijk maatwerk reizen inwoners snel en comfortabel. En bij voorkeur voor een OV tarief.'

Door Piet Zeeuwen