Babbels

Algemeen

Kruiproute

De tijd vliegt: de N322 tussen grofweg West Maas en Waal en Druten is alweer sinds 2011 in gebruik. Wat minder snel vliegt is het verkeer over de Maas en Waalweg. Iedere ochtend is het tergend traag filerijden richting Nijmegen.

Dat is geen verrassing, de weg staat te boek als sluiproute om files op de A15/A50 te ontwijken. Sterker nog, dat was destijds reden om er geen 2x2 banen van te maken. Dit zou de N322 een te aantrekkelijke sluiproute tussen de randstad en Nijmegen maken. Dat is gelukkig voorkomen, het is nu een kruiproute geworden.

De fileproblemen op de A50 rond knooppunt Ewijk zijn dankzij extra rijstroken en de nieuwe brug overigens al aardig verholpen. De A15 blijft echter de bottleneck, daarom kiezen mensen dan toch de Maas en Waalweg als alternatieve route.

Het zou de provincie sieren als ze eindelijk stil staan bij dit filefeit en er mee aan de slag gaan. Dat kan al in 2020, tijdens het geplande, grote onderhoud aan de weg. Leg dan meteen aan beide kanten een extra rijstrook aan als de asfalttruck toch al over het wegdek tjokt.

Alles beter dan het plan dat nu geopperd wordt: Eén extra rijstrook richting Nijmegen voor bussen en taxi's. Wat is daar het idee van? Dat we als sardientjes in de bus stappen, die zelden op tijd komt of haltes skipt om op tijd te rijden? Of moeten we met z'n allen peperdure taxi's bestellen om zo op tijd op het werk te komen? Da's ook een manier om de lokale middenstand te stimuleren.

Hallo gemeente West Maas en Waal, Druten en Beuningen, gaan we nog een lobby starten? Het liefst één lobby met één mening? Het gaat om de bereikbaarheid van jullie gemeenten toch?

Ga eens samen op gesprek op het Provinciehuis in Arnhem. Ik adviseer wel één gezamenlijke taxi en reis een beetje buiten de spits. Dan heb je kans dat je op tijd bent.

Door Patrick Huisman