Ook in Maas en Waal kiezen agrariërs voor het 'Boert Bewust' bedrijfslabel.
Ook in Maas en Waal kiezen agrariërs voor het 'Boert Bewust' bedrijfslabel. Foto: José Gremmen

Boert Bewust in Maas en Waal

Algemeen

MAAS EN WAAL - Boeren uit allerlei sectoren en bedrijfstypen willen aan de samenleving laten zien wat ze doen. Ze zijn trots op hun product en hun werkwijze. Op een of andere manier zoeken ze de verbinding met de burgers en vinden het belangrijk dat mensen meer betrokken raken bij de herkomst van hun voedsel. Deze bedrijven kun je dit najaar herkennen aan een bord op het erf met daarop het bedrijfslabel 'Boert Bewust'.

Zie je dit bord, dan weet je dat het er hier iets anders aan toe gaat. Deze boeren staan open voor dialoog en gaan graag in gesprek met de burger. Ze scoren goed op het gebied van de uitstraling van hun bedrijf, het zorgvuldig omgaan met klimaat en energie, de gezondheid van dieren en de goede relatie met de samenleving. Op de website van Boert Bewust is per sector en bedrijf terug te vinden wat er op die boerderij gebeurt, en laten er vooral mee zien dat ze maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Transparant

Op de varkenshouderij van Bea, Toon en zoon Mark Bosch in Horssen waren ze het al gewend: toeristen, groepen en schoolklassen ontvangen en te vertellen over hun werk. In de ontvangstruimte geven ze informatie over de sector en hun bedrijf. Ze produceren vlees met het 'Beter Leven' keurmerk. Bea vertelt: 'Mensen zijn vaak niet goed geïnformeerd. Als de mensen weten waar het voedsel vandaan komt, krijg je meer begrip. Ook agrarische bedrijven ontwikkelen zich voortdurend. Het is goed om het moderne proces van voedselproductie, voordat het in de winkel ligt, te laten zien. Dat brengt wederzijds begrip en een positieve uitstraling voor het werk dat we doen. Onze bezoekers worden zo ambassadeurs van de sector.'
Ook bij de vleesveehouderij van Ad Lam in Horssen ben je welkom. Dit najaar mag hij de certificering afronden en een bord van Boert Bewust plaatsen. 'Het geeft me energie om mensen op mijn bedrijf rond te leiden en het echte verhaal over mijn koeien te vertellen. Ik ben gepassioneerd met mijn werk en product bezig. Op de Oogstdagen, een open dag of op de Leste Mert vertel ik trots en openhartig over mijn vak. Dat doet de mening van de burger nuanceren. Een mooi product geeft mij bestaansrecht. Boeren moeten niet in de verdediging gaan, maar uitgaan van hun eigen kracht.'

De formule van Boert Bewust is voor allerlei boerenbedrijven van toepassing. Groot of klein, biologisch of gangbaar. Binnenkort worden in Maas en Waal meer borden met het Boert Bewust logo onthuld.

Door Jeanette van Rossum