Robert van Buuren met Félicienne, de oudste zeug van de boerderij.
Robert van Buuren met Félicienne, de oudste zeug van de boerderij. Foto: Maik Jansen

Een voortreffelijke combi van dierenwelzijn en buitenvlees

Algemeen

HORSSEN - Scharrelende, wroetende varkens die op z'n tijd van baldadigheid gaan racen en aan takken van bomen sjorren. Tevreden, vriendelijke koeien die genieten van het verse gras en de ruimte om hen heen.

Dieren met een natuurlijk en fijn buitenleven tijdens alle seizoenen van het jaar. Alleen de koeien verhuizen in de winter naar de stal met een dik strobed als er niet meer voldoende gras is. Een warm plekje is er ook voor de zeugen die moeten biggen in de winter.

Dikbillen en landvarkens

Een zeldzaam plaatje, waarvan een prachtig voorbeeld te vinden is in Horssen bij Kloosterboerderij van Buuren, gelegen op een oude rivierduin op het terrein van het voormalige nonnenklooster. De eigenaren Robert en Mirjam van Buuren runnen sinds een klein jaar de boerderij met Belgisch Witblauwe dikbillen en Nederlandse Landvarkens. Het landvarken is met uitsterven bedreigd in Nederland. Door het vlees te verkopen, willen ze het ras behouden. Het buitenvlees, zoals zij dit noemen, verkopen ze aan huis en online. Zij bewijzen met hun zienswijze dat dierenwelzijn en de verkoop van goed vlees een voortreffelijke combinatie is.

Natuurlijke omgeving

Robert vertelt: 'Wij vinden het belangrijk dat dieren een prettig leven hebben. Dat betekent dat ze de ruimte moeten hebben in een natuurlijke omgeving. Modder en aarde voor de landvarkens. Je ziet dat ze zelfs een harige vacht hebben. Het extra vet en het feit dat ze buiten kunnen scharrelen, geven een extra goede smaak. Een groot weiland voor de koeien. Ze stralen tevredenheid uit. Soms zie ik de dieren zonnebaden, daar kan ik zo van genieten. Dat de dieren geen stress ervaren, staat bij mij hoog in het vaandel. Zo breng ik een dier zelf naar het lokale slachthuis. Eén varken per week laten we slachten en soms een koe. Na de slacht verwerk ik zelf het vlees met de grootste zorg.'
'Het is fijn dat mensen steeds terugkomen voor een nieuwe portie van onze vleesproducten. Het buitenleven werpt zijn vruchten af, een goed leven voor de dieren met als resultaat stevig, mals en smakelijk vlees. Voor de nabije toekomst hebben we nog een nieuw plan; het openen van een slagerij op de boerderij.'

Meer informatie: www.kloosterboerderijvanbuuren.nl

Door Anne-Bregtje Schelfhout