Afbeelding
Foto: Werkgroep Historisch Alphen aan de Maas

Tentoonstelling leven in Alphen 50 jaar geleden

Algemeen

ALPHEN - Aan het einde van de zestiger jaren werd in Alphen een filmopname gemaakt van een half uur, waarin zoveel mogelijk het dorpsleven van die tijd werd vastgelegd. Vele jaren was deze film zoek en er deden alleen kopieën van slechte kwaliteit de ronde.

Nu, precies 50 jaar nadat deze film is gemaakt, is de originele film tevoorschijn gekomen. De Werkgroep Historisch Alphen aan de Maas (WHAM) heeft deze gelegenheid aangegrepen om een fototentoonstelling samen te stellen waarin het leven en de gebeurtenissen rond die tijd uitgebreid worden belicht.

Uiteraard is op deze dag ook de gedigitaliseerde versie van de film te zien. Veel tijd is gestoken in het vinden van de namen van de gefilmde personen, zo'n 250 in getal. Op de vernieuwde versie die van deze film is gemaakt, worden deze namen met ondertitels vermeld, waardoor de herkenbaarheid sterk is vergroot. Op de tentoonstelling is de film ook op dvd te koop.

Uit de film zijn meer dan honderd foto's geknipt die bij de rondgang op de tentoonstelling het mogelijk maken om alle beelden in alle rust te bekijken. Daarnaast tonen andere foto's, krantenberichten, maar ook voorwerpen uit die tijd het bloeiende verenigingsleven, de school, de winkels en de leveranciers die langs de deur kwamen. Een feest van herkenning.

Tijd: zondag 7 oktober van 10.30 tot 16.00 uur. Plaats: Edohof, documentatiecentrum WHAM, Schoolstraat 7 in Alphen. Toegang voor donateurs en personen tot 18 jaar gratis, overige bezoekers 2 euro.

Aanleg Burg. Baltussenplein 1965