Wijkhelden zorgen ervoor dat de buurt schoon blijft.
Wijkhelden zorgen ervoor dat de buurt schoon blijft. Foto: Michelle Stuiver (DAR)

Wijkhelden houden buurt schoon

Algemeen

MAAS EN WAAL - Iedereen zal beamen dat men zich het fijnst voelt in een schone en prettige leefomgeving. Diverse Wijkhelden zetten zich dan ook in om hun buurt schoon te houden van zwerfafval. Roos uit Beuningen en Lotte uit Druten zijn ervaren Wijkhelden. Ze ruimen regelmatig het afval in hun wijk op.

Roos (8) is al twee jaar Wijkheld. Ze meldde zich aan als Wijkheld omdat ze graag alles schoonmaakt. 'Ik vind het leuk om zwerfafval op te ruimen en als Wijkheld word je ook een beetje beroemd', zegt ze lachend. Daarnaast vindt ze het een prettige bijkomstigheid dat ze met het zwerfafval opruimen ook nog een zakcentje verdient. Roos gaat zo'n twee keer per maand samen met buurvrouw Helmie op pad om op te ruimen. De twee krijgen soms ook gezelschap van Roos' moeder, broertje Gijs en niet te vergeten hond Sven. Ook broer Lars is weleens meegegaan. 'We ruimen dan veelal blikjes, plastic flesjes en papier op. Het gekste wat we ooit vonden was glas. Dat hoort gewoon in de glasbak en niet op straat', zegt ze resoluut.

De zevenjarige Lotte uit Druten ruimt iedere maand met een grote groep Wijkhelden zwerfafval op in de buurt. Bij de start van het Wijkhelden-project deden Lotte en haar broer Cas in Afferden mee met het zwerfafvalspel met Wijkhelden Wendy en Wouter. 'We moesten zo snel mogelijk zwerfafval opruimen, en mijn broer en ik werden uitgeroepen tot Wijkhelden van de dag.' De twee waren zo enthousiast dat ze zich na het spel meteen aanmeldden als Wijkheld. Na drie jaar vinden ze het nog steeds leuk om te doen. 'Ik vind het leuk om Wijkheld te zijn omdat je de buurt schoonmaakt en zorgt dat de dieren niet stikken in afval. Je doet het samen en niet alleen, anders bijvoorbeeld dan je kamer opruimen', aldus Lotte. 'Het is belangrijk om te doen en het is fijn om in een schone straat te wonen.'

Aanmelden
Wijkhelden is een zwerfafvalaanpak van de gemeenten Berg en Dal, Beuningen, Druten, Heumen, Nijmegen en Dar. Dar verzorgt materiaal voor de Wijkhelden, zoals knijpers, speciale zwerfafvalzakken en veiligheidshesjes. Kinderen uit groep 3 t/m 8 krijgen van de gemeente een zakcentje voor hun werk en leren ondertussen hoe het is om actief voor en betrokken bij bij de samenleving te zijn. Voor volwassenen is het een eenvoudige manier om een waardevolle en direct zichtbare bijdrage te leveren aan een schone buurt. Doe jij ook mee? Meer informatie en aanmelden: www.wijk-helden.nl.