Rijk Pieter Hofstede.
Rijk Pieter Hofstede. Foto: SV Tornado

Rijk Pieter Hofstede clubkampioen bij schaakvereniging Tornado

Algemeen

DRUTEN - Rijk Pieter Hofstede is voor tiende maal op rij clubkampioen geworden bij schaakvereniging Tornado. Michiel van Deursen werd voor de vijfde maal op rij jeugdkampioen.

Na een uiterst spannende eindstrijd met John Alblas uit Beneden-Leeuwen is het Rijk Pieter Hofstede (Dreumel) wederom gelukt kampioen te worden bij de interne competitie van Tornado. John Alblas eindigde als tweede, en Pieter van Dijk (Druten) eindigde na een spannende strijd met Stan Jacobs als derde. Rijk Pieter Hofstede blijft in de externe competitie spelen voor SV Tornado, maar om wat meer uitdaging te zoeken gaat hij volgend seizoen ook schaken voor de schaakvereniging in Wageningen, die in de landelijke top actief is.

Bij de jeugd van Tornado won Michiel van Deursen (Dreumel) voor de vijfde maal op rij. Aan deze jeugdcompetitie deden het afgelopen seizoen maar liefst 37 kinderen mee. De broertjes Patrick en Ivan Wijono eindigden op respectievelijk de tweede en derde plaats. Michiel van Deursen wil ook meer uitdaging en heeft besloten om volgend seizoen alleen nog maar te gaan strijden in de competitie van de senioren/volwassenen. Een moedig besluit van deze nog maar 17-jarige scholier van het Pax Christi College. Dat betekent dus dat er volgend jaar zowel bij de volwassenen als bij de jeugd een nieuwe kampioen zal zijn.

Schaaklessen
Het afgelopen seizoen gebeurde er nog veel meer bij schaakvereniging Tornado. Al vele jaren krijgen kinderen, vanaf 5 à 6 jaar, wekelijks een schaaktraining door ervaren en gediplomeerde schaaktrainers. Voor deze schaaklessen gebruiken de trainers de "stappenmethode" en sinds kort ook een digitale trainingsmethode van "Chessity".
Aan het eind van ieder seizoen worden de vorderingen van de kinderen getest middels examens. Er zijn maar liefst examens op 6 verschillende niveaus.
Voor stap 1 zijn geslaagd: Noah Derks, Sid Markus, Koen Meurs, Pepijn Derks, Emily van de Laar en Fedde Scheltinga.
Voor stap 2 zijn geslaagd: Jasper de Jong, Rosa Zondag, Meike Huijts, Nathan Soethout en Floris Scheepers.
Voor stap 3 zijn geslaagd: Marijn Meurs en Mike Rauwerdink.
Voor stap 4: Patrick Wijono.
Voor stap 6 (het hoogste niveau) hebben Len Brands en Michiel van Deursen het examen gemaakt. Aangezien wij dit niet zelf mogen nakijken maar dit gebeurd bij de KNSB (de schaakbond) is de uitslag hiervan nog niet bekend op dit moment.

Externe competitie
In de externe competitie van Tornado is het eerste team kampioen geworden. Zij zouden daardoor promoveren van de derde naar de tweede klasse, echter door wijzigingen in competitievorm en het samenvoegen van de teams met schaakvereniging Koningswaal uit Beuningen is de indelings van de teams nog geheel onduidelijk.

Thuisschakers
Daarnaast zijn er ook nog "de thuisschakers". Dit zijn schakers die slechts 1 partij per maand spelen, bij elkaar thuis. Bij de thuisschakers is Geert van Tongeren kampioen geworden, Peter Geurts tweede en John van Gelder derde. Ook Geert van Tongeren gaat voor de grotere uitdaging en heeft besloten om te gaan stoppen bij de thuisschakers. Hij gaat zich nu volledig richten op de interne competitie bij schaakvereniging Tornado.
Ook in deze competitie zal er volgend seizoen dus een nieuwe kampioen zijn.

Zomerschaken
Het seizoen van Tornado is voorbij, maar wie ook de komende weken eens een potje wil schaken dan kan dit in de zomer bij Café De Bever in Beneden Leeuwen. Vanaf woensdag 18 juli zal er daar 5 woensdagen achter elkaar geschaakt worden. Deelname is gratis en er zijn ook nog eens wat kleine prijsjes te winnen.

Ook kan men vanaf het nieuwe seizoen op de vrijdagavond vanaf 18:45 binnenlopen bij IKC de Kubus in Druten. Natuurlijk is fijn als de vereniging op de hoogte is van je bezoek. Voor meer informatie over schaakvereniging Tornado zie de website: svtornado.nl of stuur een mailtje naar secretaris@svtornado.nl