Fierljeppen in 2017.
Fierljeppen in 2017. Foto: Reinier Jansen

Feestweekend Altforst vanavond van start: Veertig jaar PinksterVaria

Algemeen

ALTFORST - Wat ooit begon als wildkermis inclusief het welbekende rad van fortuin, werd opgevolgd door het Fierljeppen en is inmiddels uitgegroeid tot één van de grootste 3-daagse evenementen uit de regio: PinksterVaria Altforst.

Het is ruim 40 jaar geleden dat de school een nieuwe bron van inkomsten zocht om het jaarlijkse schoolkamp te kunnen financieren. De lokale middenstand sponsorde de prijzen voor het rad van fortuin, maar uiteindelijk waren ook zij het die de grootste aantallen lootjes kochten. Er moest een andere aanpak komen en onder het genot van een drankje, kwam het idee van fierljeppen ineens omhoog borrelen. En zo geschiedde. Dankzij materiaalsponsor van het eerste uur, Daanen, werd in 1979 de eerst Altforstse Fierljepwedstrijd georganiseerd. Zittend op fruitkistjes rond het zandbed waren de toeschouwers getuige van de allereerste Fierljepcompetitie met als uiteindelijke winnaar: badmeester Leo van de Wert.

Fierljeppen
Al snel was het fierljeppen zo'n groot succes dat er een kwalificatiedag op zaterdag georganiseerd diende te worden om het aantal deelnemers op zondag te kunnen beperken. Ook werden de nevenactiviteiten zoals de Pinkstermarkt steeds groter om het enorme gezelschap toeschouwers meer te kunnen bieden dan alleen het aanschouwen van het fierljeppen. Stichting Alftorst Ljeppe organiseert alle activiteiten in samenwerking met meer dan 150 vrijwilligers uit het verenigingsleven van Altforst: de voetbalvereniging, carnavalsvereniging, JVA en de school/crèche. De opbrengst komt dan ook uiteraard ten goede aan deze clubs.

Driedaags feest
Inmiddels wordt PinksterVaria gehouden over drie dagen, met elke dag een eigen sfeer en identiteit; voor ieder wat wils. Te beginnen op vrijdag met B-frogg, speciaal voor de jeugd vanaf 12 jaar uit Maas en Waal. Op zaterdag is er een gezellige muzikale feestavond voor iedereen uit Maas en Waal en verre omstreken. Live muziek wordt verzorgd door Mooi Wark.

Op eerste pinksterdag verandert het pittoreske dorpje Altforst in een bruisend evenement. Voor de kinderen is er het Kikkerparadijs, met gratis attracties. Mickey & Minnie Mouse, Bumba en de Minions zullen ook van de partij zijn. De oudere jeugd kan zich uitleven bij de Outdoorgames in en om het water door middel van waterballen, een moderne survivalbaan, stormbaan en nog veel meer uitdagingen.

Uiteraard is het fierljeppen nog steeds een hoogtepunt van de dag en zullen er diverse live-bands optreden. Tussen de terreinen verrijzen gezellige kramen, dit jaar voor het eerst (weer) georganiseerd door de vrijwilligers zelf, waardoor de markt groter en gevarieerder is. Oude ambachten komen tot leven: glasblazen, kaarsenmaken, wolspinnen, tingieten, hoedenmaken, leerbewerken, alles is te bewonderen in Altforst op 20 mei!

Voor het uitgebreide programma, zie www.pinkstervaria.nl

Door Marloes van Zon

Afbeelding