Afbeelding
Foto: Gemeente West Maas en Waal

Gemeente West Maas en Waal organiseert Kindergemeenteraad 2018

Algemeen

BENEDEN-LEEUWEN - In de gemeente West Maas en Waal starten deze week de voorbereidingen voor de Kindergemeenteraad 2018. De tweede editie van de Kindergemeenteraad staat gepland voor donderdag 17 mei, en zal plaatsvinden in de raadzaal van het gemeentehuis in Beneden-Leeuwen.

Er nemen zeven basisscholen deel aan de Kindergemeenteraad. De scholen die wederom meedoen zijn De Wijzer, De Leeuwenkuil en de winnaar van vorig jaar, De Mariaschool. De Terebint, De Gravin van Rechterenschool, De Laak en De Marienhof doen dit jaar voor het eerst mee.

Voorbereiding
In de week van 29 januari tot en met 2 februari wordt door de scholen het spel Democracity gespeeld. Democracity is een interactief rollenspel waarin de leerlingen kennis maken met de basisbeginselen van het lokaal bestuur. Tijdens dit spel worden de kinderen in de raadzaal voorbereidt op de Kindergemeenteraad. Ze leren onderhandelen, debatteren en uiteindelijk keuzes maken voor het inrichten van 'hun' dorp. Bij dit spel ervaren de kinderen hoe democratische besluitvorming eraan toe gaat. Het project wordt begeleid door ProDemos (Huis voor democratie en Rechtstaat).

Thema van de Kindergemeenteraad
Na het spelen van Democracity gaan de leerlingen op school aan de slag om een concreet en uitvoerbaar plan te bedenken. Het thema van deze kindergemeenteraad is 'Samen maken we West Maas en Waal mooier'. Een thema waarmee de kinderen alle kanten op kunnen, denk bijvoorbeeld aan bloemen in een parkje of jong ontmoet oud. Oftewel iets fysieks of sociaals, alles is mogelijk.

Tijdens de Kindergemeenteraad gaan de kinderen over hun plannen in discussie. Aansluitend gaan de leerlingen stemmen. In de Kindergemeenteraad worden de scholen vertegenwoordigd door in totaal acht leerlingen per school. Het winnende plan wordt echt uitgevoerd. De gemeenteraad heeft hiervoor 5.000 euro inclusief btw beschikbaar gesteld. De Kindergemeenteraad begint op 17 mei om 18.00 uur en wordt voorgezeten door de voorzitter van de 'echte' gemeenteraad, burgemeester Vincent van Neerbos.