Afbeelding
Foto: Geert Timmer

Einde omgekeerd inzamelen in Wijchen lijkt nabij

Algemeen

WIJCHEN - In Wijchen lijken de tegenstanders van omgekeerd inzamelen aan het langste eind te trekken. Kernachtig Wijchen, VVD en Wijchen Lokaal hebben een voorstel ingediend om de invoering van omgekeerd inzamelen stop te zetten. Volgens deze partijen is er onder de inwoners te veel weerstand tegen omgekeerd inzamelen. Met niet gemotiveerde inwoners wordt de doelstelling voor minder restafval niet bereikt, zo menen de drie partijen.

Opvallend genoeg is omgekeerd inzamelen in de buurgemeenten Beuningen en Druten zonder veel protest ingevoerd. Volgens beide gemeenten is er nu nog nauwelijks kritiek op het systeem. Het Wijchense college van B&W moet duidelijkheid verschaffen aan de gemeenteraad wat de bezwaren zijn van de inwoners en welke mogelijke oplossingen er zijn, aldus het initiatiefvoorstel.

De drie partijen stellen maatwerk voor. Inwoners zouden bijvoorbeeld moeten kunnen kiezen tussen een kliko die minder vaak wordt opgehaald, en/of meedoen met het systeem van ondergrondse containers. Verder gaan de drie partijen er vanuit dat er meer draagvlak ontstaat als de inwoners op een goede manier worden betrokken bij mogelijke oplossingen. De drie partijen hebben een kleine meerderheid in de gemeenteraad.

Via mediapartner RTV Totaal.