Afbeelding
Foto: ter illustratie.

Glasvezel aanleggen tot in woning niet mogelijk in Druten

Algemeen

DRUTEN - Het aanleggen van glasvezel tot in de woning zit er in Druten niet in. Dit antwoorden burgemeester en wethouders aan de Samenwerkende Dorpslijsten die hierover vragen hadden gesteld. In een brief stelde fractievoorzitter Mustafa Enkür dat Druten zo'n beetje als enige in de regio niet over een glasvezelnetwerk beschikt en geïsoleerd dreigt te raken van snel breedband internet.

Enkür: 'Onze inwoners begrijpen nog steeds niet dat bedrijven en instellingen in onze gemeente wel over glasvezel beschikken en de inwoners niet.' In het antwoord van het college staat dat door nieuwe technieken voor bestaande breedbandnetwerken het grootschalig aanleggen van glasvezel tot in de woning niet interessant is voor marktpartijen. KPN investeert in de Drutense dorpskernen in een hybride netwerk (glasvezel naar distributiepunten – koper naar gebruiker). Momenteel heeft 94% van de adressen een snelheid van meer dan 30Mb/s (is de NGA-normering), 78% heeft meer dan 100Mb/s.

In het buitengebied zit de glasvezel er voorlopig ook nog niet in. In december 2017 sprak het portefeuillehouderoverleg Economische Zaken van het Gemeenschappelijk Orgaan Arnhem-Nijmegen, waar Druten ook onderdeel van uitmaakt, over een regionale aanpak voor de aanleg van glasvezel in het buitengebied. Men besloot de krachten te bundelen naar voorbeeld van Regio Rivierenland en start een verkenning voor deze regio.

Door Piet Zeeuwen.