Hoogwater in Druten.
Hoogwater in Druten. Foto: Ruben Schiks

Vijf gemeenten werken samen aan riolerings-en waterbeleid

Algemeen

MAAS EN WAAL - De gemeenten Beuningen, Druten, Heumen, West Maas en Waal en Wijchen gaan de komende jaren samenwerken op het gebied van water en riolering. Ze stelden hiervoor een gezamenlijk beleidsplan op. Belangrijke onderdelen hiervan zijn klimaatverandering en waterbewustzijn van inwoners. Samenwerking tussen gemeenten heeft veel voordelen. De gemeenten delen hun kennis en voeren gezamenlijk maatregelen uit om kosten te besparen. Inwoners van een groot gebied krijgen met hetzelfde beleid te maken, wat betekent dat de gemeenten op dezelfde manier omgaan met bijvoorbeeld wateroverlast.

Word waterbewust
Een belangrijk onderwerp in het plan is hoe om te gaan met klimaatverandering. Het is onmogelijk om het water van alle grote buien snel af te voeren naar riolen of sloten. Voorkomen moet worden dat die buien schade veroorzaken. Ook inwoners en bedrijven kunnen hieraan hun steentje bijdragen. Het is een verantwoordelijkheid van ons allemaal. De vijf gemeenten zetten in op gezamenlijke communicatie om het waterbewustzijn te vergroten.

Vijf gemeenten: met maar ook naast elkaar
In de gezamenlijke hoofdstukken van het beleidsplan staat de regionale visie, de uitwerking van de uitgangspunten voor het afval-, hemel-, oppervlakte- en grondwater en hoe wordt samengewerkt. Ook bevat het plan hoofdstukken met beleid per gemeente. Dit omdat de vijf gemeenten zelfstandig zijn. In de eigen hoofdstukken staan de gemeentelijke voorzieningen (zoals rioolbuizen, rioolgemalen, wadi's), de benodigde maatregelen (zoals rioolvervangingen) en de hoogte van de rioolheffing.

Besluit door gemeenteraad
Alle gemeenteraden krijgen de komende maanden dit plan ter vaststelling voorgelegd. Het plan gaat 1 januari 2018 in en is vijf jaar geldig.