Afbeelding
Foto: Bezoekerscentrum de Grote Rivieren

Zwemmen in de Waal baart zorgen

Algemeen

ZWEMMEN IN DE WAAL BAART ZORGEN.

DRUTEN - Alhoewel de media ruim aandacht schonken aan het verdrinken van drie mensen in de Waal denken John Reijers en Gerard van Elk van de samenwerkende  Dorpslijsten dat niet iedereen de informatie in de pers tot zich neemt. Volgens hen is het zonnen en zwemmen aan de Veerdam in Druten erg in trek met warm weer. En hoewel dat volgens hun de verantwoordelijkheid van het publiek zelf is, maken beide raadsleden zich, met  de start van de zomervakantie,  zorgen over de veiligheid van deze recreanten. In een brief aan het college van burgemeester en wethouders vragen zij of die zorg gedeeld wordt en of er maatregelen getroffen kunnen worden die het publiek beschermen tegen de gevaren die de Waal nou eenmaal heeft.

Het college zegt in een antwoord dat Rijkswaterstaat de eigenaar en bevoegd gezag van de Waal is. RSW heeft als beleid dat men geen fysieke maatregelen neemt en ook geen waarschuwingsborden plaatst. Dat geeft nl. een verkeerd beeld en soms een schijnveiligheid. Zo kan het lijken dat er toezicht gehouden wordt waar een waarschuwingsbord staat of dat het veilig is daar waar geen borden staan. RWS informeert via alle kanalen dat het onveilig en vaak ook verboden is te recreëren en te zwemmen in de rivier. Zwemmen is op veel plaatsen niet alleen gevaarlijk, maar ook verboden. Men riskeert b.v. een boete van 140 euro als je zwemt in de vaarweg van de Waal.

Burgemeester Lucièn van Riswijk die over veiligheid gaat zei dat ondanks het RWS-beleid toch besloten is een bord te plaatsen op de veerdam om te waarschuwen voor de gevaarlijke stroming. Dit bord wordt op korte termijn geplaatst. Ook in de sociale media waarschuwt de gemeente Druten voor de gevaren. Van fysieke maatregelen zal geen sprake zijn. 

Door Piet Zeeuwen