Delegatie gemeente West Maas en Waal in Kampen.
Delegatie gemeente West Maas en Waal in Kampen. Foto: Hermine Florack

Maasbommel mag zich weer Hanzestad noemen

Algemeen

KAMPEN - Tijdens de Internationale Hanzedagen, dat plaatsvond op zaterdag 17 juni in Kampen, is Maasbommel toegetreden tot het Internationaal Hanzeverbond. Maasbommel is officieel toegetreden tot het Hanzeverbond als bijstad van Nijmegen.

Tijdens de toetreding heeft de delegatie van gemeente West Maas en Waal een Bennemaker beeld aangeboden aan de burgemeester van de 'Städtebund Die Hanse'. Bennemaker staat voor 'mandenmaker'. Een groot deel van de Bommelse bevolking was vroeger namelijk werkzaam in de mandenmaak-industrie.

Na de bijeenkomst werd de delegatie van gemeente West Maas en Waal uitgenodigd een kijkje te nemen bij het grote hanzefestival verspreidt door de stad Kampen. Het Van Heutszplein vormde het 'festivalhart' met een groot podium op de IJssel waar iedere avond bijzondere concerten plaatsvonden. De zaterdagavond was het aan The Common Linnets om de avond feestelijk te openen. Naast het diverse muziekprogramma stond het festival ook in het teken van kunst. Overal waar je om je heen keek was kunst te zien. Op straat, in musea, in zeecontainers en ook in leegstaande winkelpanden. Kortom een weekend vol entertainment!

Vervolgtraject
Nu Maasbommel is aangesloten bij de Hanzesteden is het van belang, om in samenwerking met verschillende partijen, een plan van aanpak op te stellen. Hoe kunnen we bijvoorbeeld de 15e eeuw terugbrengen in het landschap? Hoe gaan we Maasbommel op de kaart zetten als een Hanzestad? Welke promotieactiviteiten kunnen worden ingezet? Sander Bos: ''Allerlei vragen waar we creatief mee aan de slag gaan. Er is niet veel zichtbaar van het verleden maar 'onze' kleine Hanzestad is verrassend en met een eigen identiteit''.

De gemeente is nog op zoek naar informatie over Maasbommel als Hanzestad. Alle informatie is welkom en kan gemaild worden naar mvhees@westmaasenwaal.nl.

Bennemaker beeld.