Broodjesdropping tijdens de Tour de Waal
Broodjesdropping tijdens de Tour de Waal Foto: Tour de Waal

Bevrijdingsfeest langs de oevers van de Waal

Algemeen

DREUMEL/HEEREWAARDEN - De oevers van de Waal zijn op vrijdag 5 mei het decor voor de 'Tour de Waal'. Het bevrijdingsevenement vindt plaats aan beide zijden van de rivier, van Slot Loevestein tot Tiel. Elementen zijn: fietsroutes en extra pontjes, vliegtuigen en parachutisten, het droppen van 'Waalbroodjes', oranje linten en activiteiten, zoals muziek en theater op diverse plekken aan de Waal. Nieuw zijn de 'Vuurplaatsen', veldovens en vredesvuren bij steenfabrieken.

Op 5 mei bruist het Dreumelse weiland en komt Bato's Erf weer tot leven. Er is een broodjesdropping, kinderactiviteiten en parachutist 'the Candy Bomber'. Op de locatie waar vroeger de steenfabriek stond maken kunstenaars een échte kuiloven, zoals deze al in de oertijd werd gebruikt. Hier bakken kunstenaars diverse klei objecten.

Activiteiten voor kinderen
De activiteiten in Dreumel duren van 12.00 tot 18.00 uur. Om 13.30 uur worden er, boven de 'Dreumel Dropzone, broodjes gedropt vanuit een vliegtuig. Beleg is te verkrijgen in diverse kraampjes, van onder andere Oranjecomité Dreumel. Er is tevens muziek. Kinderen kunnen spelen, knutselen, kleien, zelf bakstenen maken, kanonskogels gooien, papieren vliegtuigjes vouwen en zelf met stokken, touwen en lappen stof tenten bouwen. Er is ook gelegenheid om marshmallows te roosteren boven een vuurtje. Om 16.25 uur springt een parachutist uit het vliegtuig met een vlag én een extra verrassing: 'The Candy Bomber'. Ook het Dijkmagazijn Dreumel, dat verderop langs de route ligt, is geopend. Er is een expositie over de oorlog en een nostalgische kruidenierswinkel. Er kan ook koffie gedronken worden.

Vuurplaatsen
Op vijf steenfabrieksterreinen langs de Waal, waaronder Bato's Erf, zijn Vrijheidsvuren. De vuren worden aangestoken met de Vrijheidsvlam uit Wageningen. Op de terreinen zijn tevens veldovens gemaakt, waarin deze dag diverse klei objecten gebakken worden. In Heerewaarden wordt dit verzorgd door Ad Arma, Willem Steenbeek en Joris Baudoin en hun team. Toegang tot de activiteiten en locaties is gratis. Meer informatie: www.tourdewaal.nl.