Het ontsteken van het bevrijdingsvuur in 2016.
Het ontsteken van het bevrijdingsvuur in 2016. Foto: Wim Piels

Beuningen viert vrijheid met vuur en muziek

Algemeen

BEUNINGEN - Op 5 mei vieren we in Beuningen Bevrijdingsdag met het bevrijdingsvuur. Dit vuur wordt traditiegetrouw in Wageningen ontstoken en sinds 1995 om de vijf jaar via een hardloopestafette van Wageningen naar Beuningen gebracht. Wegens enthousiasme van de deelnemers en van Hardloopvereniging Beuningen, wordt ook dit jaar het bevrijdingsvuur weer naar Beuningen gebracht. Bij het Gemeentelijk bevrijdingsmonument aan de Van Heemstraweg in Beuningen wordt het vuur ontstoken. Daarnaast is er dit jaar weer Vrijpop.

Het Bevrijdingscomité Beuningen organiseert samen met Hardloopvereniging Beuningen de bevrijdingsvuurestafette van Wageningen naar Beuningen. De lopers vertrekken rond 7.40 uur vanuit Wageningen. Rond 10.00 uur komt de groep samen onder de Tacitusbrug bij Ewijk en loopt verder richting het clubhuis van tennisvereniging Ewijk. De tocht eindigt bij het herdenkingsmonument bij de Corneliuskerk aan de Van Heemstraweg in Beuningen, waar rond 11.00 uur de ceremonie begint. Daar wordt het bevrijdingsvuur ontstoken. Kinderen van basisschool De Triangel overhandigen de vlag. Scouting Beuningen hijst samen met de veteranen de vlag.

Vrijpop
Op 5 mei 2017 is de tweede editie van het Vrijpop Bevrijdingsfestival Beuningen. Het programma gaat om 12.00 uur van start met een diverse live optredens. De dag wordt net voor middernacht afgesloten. Tussen de optredens door verzorgt DJ Benjamin Bogart de muziek. Kijk voor meer informatie en het volledige programma op www.vrijpop.nl.

Dag van de vrijheid
Op 5 mei 2017 is het 72 jaar geleden dat we in Nederland bevrijd zijn van de Duitse bezetting in Europa en de Japanse bezetting in Azië. Toen kwam er een einde aan de Tweede Wereldoorlog. Op 5 mei bezinnen we ons op het belang van vrijheid en staan we stil bij het feit dat vrijheid kwetsbaar is. Op de Bevrijdingsfestivals staan we hier samen stil bij, tijdens verschillende momenten en activiteiten. Om te vieren dat we vrij zijn en om steun te betuigen aan hen die dat niet zijn.