De eerste lichting taalvrijwilligers.
De eerste lichting taalvrijwilligers. Foto: Gemeente West Maas en Waal

Eerste lichting taalvrijwilligers ontvangt het Certificaat

Algemeen

WEST MAAS EN WAAL - Dertien taalvrijwilligers van het Digi-Taalhuis West Maas en Waal hebben het Certificaat Basistraining Taalvrijwilliger ontvangen. Sinds 30 november 2016 is het Digi-Taalhuis West Maas en Waal gevestigd in Bibliotheek Beneden-Leeuwen in MFA De Rosmolen. Iedere volwassen inwoner uit de gemeente West Maas en Waal die moeite heeft met lezen, schrijven, rekenen of werken met een computer kan daar terecht.

Deze eerste 13 taalvrijwilligers zijn opgeleid om deze mensen te kunnen begeleiden. Zij hebben een leuke praktische training gevolgd van vier dagdelen over het begeleiden van deelnemers en werken met het beschikbare materiaal. Taalambassadeur Addy van Meerten overhandigde hen de Certificaten Basistraining Taalvrijwilligers.

Addy is laaggeletterd en één van de 1,3 miljoen mensen die problemen hebben bij het lezen en schrijven. Zij is al ruim een jaar bezig om beter te leren schrijven en wil graag laten zien hoe waardevol dit voor haar is. Dit in de hoop dat anderen hun schaamte ook laten varen en de stap durven zetten er iets aan te gaan doen.

Het Digi-Taalhuis
Het Digi-Taalhuis West Maas en Waal is een fysieke uitwerking van de taalsamenwerking tussen acht partijen: Gemeente West Maas en Waal, ROC Rivor, Bibliotheek Rivierenland, Vluchtelingenwerk Oost-Nederland (VWON), Sociom, Werkcoöperatie West Maas en Waal, GGD Gelderland -Zuid en de Maas & Waal Academie.

Het Digi-Taalhuis is de plek waar alle inwoners terecht kunnen die aan de slag willen met basisvaardigheden. Zij kunnen er bijvoorbeeld informatie krijgen over een passende taalcursus of digitale cursus, het taalaanbod in de buurt en er zijn computers om op te oefenen. Ook is er de mogelijkheid om te werken aan die vaardigheden met een taalvrijwilliger! Men hoeft hiervoor geen lid te zijn van de bibliotheek.

Taalvrijwilliger worden
Voor het Digi-Taalhuis zijn nog meer taalvrijwilligers nodig. Een taalvrijwilliger kan het verschil maken in iemands leven. Met enkele uren per week geeft u iemand de kans om zijn of haar basisvaardigheden te verbeteren.
Als taalvrijwilliger ontvangt u ook zo'n korte training en krijgt u ondersteuning door Taalhuisdocent Marianne Herckenrath. Zij is op maandagochtend van 10.45 – 11.45 uur en woensdagochtend van 09.00 – 12.00 uur aanwezig voor aanmeldingen, vragen en advies. U kunt ook telefonisch contact opnemen tijdens deze uren op telefoonnummer 06-23128794.

Van een taalvrijwilliger verwachten wij een goede beheersing van de Nederlandse taal, inlevingsvermogen, geduld en flexibiliteit. De werktijden zijn afhankelijk van uw eigen beschikbaarheid en die van de cursist. Deze kunnen in onderling overleg worden afgesproken.

Vrijwilligers ontvangen een gratis bibliotheekabonnement van Bibliotheek Rivierenland.