Jos van Wamel en Stan van den Dobbelsteen.
Jos van Wamel en Stan van den Dobbelsteen. Foto: John van Gelder

In de bres voor fruitteler

Algemeen

BOVEN-LEEUWEN - Twee betrokken Maas en Walers, Jos van Wamel en Stan van den Dobbelsteen, zitten op deze foto tussen de prachtige fruitbloesem. Helaas zullen sommige van deze bomen geen vruchten gaan afwerpen dit najaar. Zo'n twee weken geleden hebben vandalen namelijk 320 appelbomen omgezaagd bij fruitbedrijf De Vorstenkamer in Boven-Leeuwen. Een groot deel van de vernielde bomen betrof bomen die op hun top van de productie zaten. De schade bedraagt ruim 40.000 euro.

De fruittelers Geert en Bianca van Aanholt zijn er nog steeds kapot van. Ze hebben geen idee waarom dit hen is aangedaan. Het tweetal is altijd positief ingesteld en is in het dagelijkse leven zeer actief betrokken in de regio, bijvoorbeeld met de Survivalrun, De 8 van Boveneind of het Dijkensport weekend.
Geert en Bianca roepen mensen op om de politie te helpen zoeken naar de daders. Mensen kunnen hun tip, indien gewenst anoniem, doorgeven via telefoonnummer: 0900-8844. Anonieme tips via: 0800 - 7000 of www.meldmisdaadanoniem.nl.

Maas en Waalse Appeldag
Jos en Stan bezochten het fruitbedrijf om te bekijken hoe ze de familie konden helpen. Al snel werd het idee geboren van de Maas en Waalse Appeldag. Deze dag staat in het teken van geld inzamelen voor familie Van Aanholt, maar ook voor de promotie van het Maas en Waalse fruit, in dit geval de Maas en Waalse appel. De Maas en Waalse Appeldag is op zaterdag 13 mei. Dan worden er op het Dorpsplein in Beneden-Leeuwen en op de Markt in Druten zakken appels verkocht van 2 kilo. De zakken kosten 3 euro per stuk.

Samen staan we sterk
Diverse organisaties hebben inmiddels hun medewerking toegezegd om een bijdrage te leveren aan de Maas en Waalse Appeldag. Zo gaan leden van de Heerensociëteit Lauwe meehelpen met de verkoop van de appels. Leden van orkest Die Reifholzkapelle gaan zaterdag 13 mei in Boven-Leeuwen van deur tot deur appels verkopen. Ook hebben een aantal Maas en Waalse bedrijven toegezegd hun medewerkers die week op een zak appels te trakteren. Bezoekers aan de Lentefair, dat plaatsvindt op 13 en 14 mei in Appeltern, kunnen bij de uitgang een zak appels kopen. De Tuinen van Appeltern neemt een grote hoeveelheid appels af om in datzelfde weekend appels uit te delen aan alle bezoekers van het tuinispiratiepark. Bij Carwash Druten worden zaterdag 13 mei appels verkocht. Daarnaast zal van elke gewassen auto die dag 1 euro gedoneerd worden.

Help mee
Wil je ook een bijdrage leveren als vereniging, bedrijf of persoon? Neem dan contact op via: Facebook/Maas en Waalse appeldag of: maasenwaalseappeldag@gmail.com.